Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

 

Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

Melike Kılıç GKL Mezunu

Kitap okumanın önemini biliyor ama alışkanlık haline getiremiyor musun? Nereden başlayacağını bilemiyor ve sürekli birkaç sayfası okunmuş yarım bırakılmış kitaplar mı bırakıyorsun arkanda? Gel sana sırlarımı anlatayım, bu senenin başından beri nasıl 3522 sayfa kitap okudum açıklıyorum.

Kitap Okuma Alışkanlığı ile Sınavımız

Birkaç ay içinde herkesin hayatı büyük bir değişime uğradı; okullar uzaktan eğitime geçti, işler çevrim içi platformlara taşındı ve herkes #evdekal uyarılarına uygun hareket ediyor. Evdekal çağrısına uyan milyonlar evde kalınca ne yapacaklarını şaşırdılar ilk günlerde, kimi Netflix dizilerini birkaç hafta içinde tüketti, kimi zoom üzerinden verilen eğitimlerden artık verim almamaya başladı, kimi artık instagram canlı yayınlarına en sevdiği sanatçılar bile olsa dahil olmak istemiyor. Çok fazla reklama maruz kalan ve ekrana bakmaktan gözleri acıyan, gece kuşlarına dönen insanlarımız şimdi çok yorgun hissediyor. Hani kitaplar okunacaktı? Kitap okuma alışkanlığı kazanılacaktı?

Kitap Okuyacağız Değil mi?

Hep okumak istediğimiz ama zaman yok diye dolaba kaldırdığımız o güzelim kitapları raftan indirme vakti geldi değil mi? Sosyal izolasyon döneminde kitap okuma alışkanlığı kazanacaktık, söz vermiştik hani? Sosyal medyadan uzak duracak hatta çevrim içi olmayacaktık... Çayımızı alıp güzel sakin bir köşede kitaplar okuyacaktık? Bahaneleri bırakmanın kitap okuma alışkanlığı kazanmanın tam sırası. Düzenli bir kitap okuyucusu olarak sana bunu nasıl başardığımı anlatacağım ama öncesinde unutamadığım bir anıyı anlatayım. 

Mehmet Zorlu Vakfı'nın her sene düzenlediği Gençlik Zirvesi'ni duymuşsundur, bundan 2-3 sene önce ilk kez katıldığımda motivasyon dolu konuşmaların ardından bir konuşmacı sahneye çıktı. Herkesten farklıydı, bir şiirle giriş yaptı sonra kimler kitap okuyor diye sordu. Sonra şu cümleyi kurdu, hiç unutmuyorum:

"Dünyanın en iyileri, dahiler, bilim adamları, kendini aşmış insanlar 60-70 senelik tecrübelerini kitaplara yazıp bunu 20-30 liraya satışa sunuyorlar inanabiliyor musunuz?" 

Daha önce hiç böyle düşünmemiştim. Bir filmde geçiyordu sanırım, ölenler yaşayanlardan fazla, diye aynı şekilde kitaplar da öyle çok hayata can vermeye devam ediyor. Yüzyıllar öncesine ait her bilgiye artık erişebiliyoruz, okuyabiliyoruz. Tüm ömürlerini yazmış aydınlara ne demeli? Amaç, bizim okuyup daha iyisini yapmamızı sağlamak değil mi? Şimdi bu bakış açısı beni biyografik kitap ilgisine yönlendirmiş olsa da elimden geldiğince çok fazla çeşitte kitap okuyorum. Unutmayın 20-30 liraya hatta daha ucuza bir dahinin 60-70 senesine sahip olabiliyorsunuz. (Bu bakış açısını bana sağlayan Serdar Kuzuloğlu'na selamlarımı ileteyim.) Bunların bilincinde olmak bile size kitap okuma alışkanlığı kazanma yolunda motivasyon verecektir.

Kitap Okuma Alışkanlığı için Gerçekten İstemek

Bu hafta "Duygusal Çeviklik" kitabını okudum, istemenin ne anlama geldiğini daha iyi kavradım. Bir şeyi zorunda hissettiğin için istemekle gerçekten kalpten istemek birbirinden farklı, biri kalpten biri beyinden gelen komuta bağlı. Üstelik beynimiz tembelliğe daha yatkın. Herkes okuduğu için, gerekli diye veya kendini kanıtlamak için kitap okuma. Gerçekten merak et. Hayatta neden var olduğunu, şimdiye kadar yaşamış insanların hangi acıları çektiğini hangi mutlulukları yaşadığını merak etmiyor musun? Hikayelerin sonunu peki? Çok fazla Netflix izliyor musun? Diziler senaryolardan hatta çoğu zaman kitaplardan uyarlanmış senaryolardan çekiliyor biliyorsun değil mi? Daha fazla detaya sahip kitaplara göz atmalısın. Sürekli ekrana bakmak beynimizi tembelleştiriyor, kitap okuyarak spor yapmasını sağla. Kitap okuma alışkanlığı ile beynini güçlendirebilirsin.

Bir diğer yöntem sonucu hayal etmek. O kitabı okursan sonunda ne hissedeceğini hayal et. Bu hafta 300 sayfa kitap okumuş olacağım, sosyal medyadan uzak duracağım ve kelime dağarcığım gelişecek, kendime güvenim artacak gibi telkinlerde bulunabilirsin. 

Kitap Okuma Alışkanlığı için Suç Ortağı Bul

Evet suç ortağı bul kendine, kitap okuyarak büyük bir suç işliyorsun. Unutma kelimelerin dar ağacına götürdüğü büyük olaylar yaşandı bu ülkede. Ama okumaktan ve okuduğunu yüksek sesle söylemekten çekinmeyen insanlar doğmaya devam etti. Bu sayede biz yakılan onca kitabı yeniden okuyabildik. Kitap okuyan insanlarla arkadaş ol, ya da okumak isteyen arkadaşlarınla bir araya gel. Hani herkesin #challenge delisi olduğu bir dönemde sen de arkadaşlarınla kitap için yarış. Kendine verdiğin sözden cayman kolay, ama başkasına verdiğinde bu sözden dönmen çok daha zor. Barış Özcan'ın zinciri kırma tekniği ile ilgili videolarına göz atabilirsin. Düzenli bir okuyucu olmanı sağlayacak, sana kitap okuma alışkanlığı kazandıracak.

Kitap Okuma Alışkanlığı ve Arkadaşlar: Ben bu sene içerik üretmekten dolayı çok fazla dijital bilgi tükettiğim için kendime verdiğim söz haftada 1 kitap bitirmekti. 2 arkadaşımla zinciri kırma grubu kurduk ve okuduğumuz kitapları birbirimizle paylaşıyoruz. 

Kitap Okuma Alışkanlığı ve Sosyal Medya: Okuduğum kitapları paylaşmayı unutuyordum, bu nedenle sabit story serisi oluşturdum ve her hafta okuduğum kitabı numarasıyla birlikte paylaşıyorum, birkaç cümle eklemeyi unutmadan. Bu sayede takipçilerime karşı da bir sorumluluk taşıyorum, sene sonu geldiğinde başardığımı hepsi görecek ve bu beni hem motive ediyor hem de pozitif bir strese sokuyor. Bu hafta 16.kitabımı tamamladım ve sene başından beri 3522 sayfa kitap okumuş oldum. Okuduğum kitaplar gözümün önüne geldikçe de çok mutlu oluyorum, kitap okuma alışkanlığı için müthiş bir yöntem olduğunu düşünüyorum. 

Stratejik Davran, Rutin Oluştur

Her hafta kitap seçerken çok heyecanlı oluyorum, okumak istediğim bir sürü kitap var ve ne yazık ki buna ömrüm yetmeyecek. Ama elimden geldiğince çok kitap okuyorum. Haftanın kitabına karar verirken 2 şeye dikkat ediyorum: Bu hafta iş yoğunluğum nasıl bu kitabı bitirebilir miyim ve gerçekten bu kitabı okumak istiyor muyum? İş yoğunluğum fazla olduğunda ince bir kitabı tercih ediyorum, diğer günlerde ise ideal bir kitabı seçiyorum.

Kitap Okuma Alışkanlığı ve Kitap Listeleri: Okumak istediğim kitapların listesini telefonumdaki notlarda tutuyorum, anlık bir öneri geldiğinde bile hemen ekliyorum. Amacım bu listedeki kitapları okumak. Bu nedenle istemediğim, hoşlanmadığım bir kitabı zaten almamış oluyorum. Ama düşünce kitapları ağır olabiliyor bu nedenle bir hafta düşünce kitabı okuduysam sonraki hafta roman okumaya çalışıyorum. Kitabın içerik ve ağırlığına bağlı olabiliyor, mesela Zülfü Livaneli'nin "Kız Kardeşimin Hikayesi" romanını 1 günde bitirmiştim, gözümün önünden sahneler o kadar hızlı akıyordu ki. Romanlar güzel bir dilin ve hikayenin konuğu yapıyorlar sizi. 

Kitap Okuma Alışkanlığı ve Rutin: Bir diğer önemli konu ise okuma düzeni. Bazı insanlar sabah saatlerinde okumayı severken bazıları geceyi tercih edebiliyor, bunun için zihniniz en açık hissettiğiniz zamanları tespit edin. İşe giderken ben sabah metroda okumayı tercih ediyordum ama evdeyken işten 1-2 saat sonra okumaya başlıyorum. Bir de şöyle bir durum var, kafam o gün çok dolu ve yoğunsa kitap okumuyorum. Dedim ya kitap okumak benim için zorunluluk değil, istek. Ama bir sonraki gün daha iyi hissediyorsam 80-90 sayfa okuyabiliyorum. Hafta sonu geldiğinde ise o kitabı bitirmek benim tatlı bir kişisel hırsıma dönüşüyor ve tamamlayıp paylaşıyorum. 

Dikkatini Toplamak Çok mu Zor?

Bilmez olur muyum? Bu sorun nedeniyle birkaç sene önce ben de kendimi okuduklarıma tam olarak veremiyordum. Sonra yine okuduğum bir kitap bana ilaç oldu, zihin kontrolünü öğrendim. Özetle, beyninizin dikkati dağıldığı anda iplerin sizin elinizde olduğunu anlamanız şart. Düşünceler sizin kontrolünüzde. Eğer bunun farkına varmayıp düşüncelerinizin sesini yükseltip çığ gibi büyümesine izin verirseniz karlar altında kalırsınız.

Kitap Okuma Alışkanlığı ve Zihin: Kitap okurken beyin sürekli mızmızlanacak ve bu sporu yapmak istemeyecek. Evet, kitap okumak beyin sporu olarak geçiyor. Çoğumuz spor yapmamak için her şeyi yapıyoruz malum. Bu durumlarda beyninize "Bir saniye, ben şu an kitap okuyorum sessiz ol" diyebilirsiniz. Bunu ilk duyduğumda işe yaramaz deyip gülmüştüm ve kaderin cilvesine bakın, şu an en kalabalık ortamlarda bile kitap okuyabiliyorum. Çünkü zihnim benim elimde ve beynim komutlarıma uymalı. 

Bunu sabah uyanma alışkanlığıma benzetiyorum, sabah uyanınca; 5 dakika daha uyusan bir şey olmaz, bugün zor bir gün bilmem ne diyerek kendimi lafa tutar ve her yere geç kalırdım. Şimdi ise kendimi kandıramayayım diye giyeceğim kıyafetleri baş ucuma koyuyorum ve sabah uyanınca beynim daha konuşmadan giyinmeye başlıyorum ve giyindikten sonra tekrar yatmam manasız geliyor ve ayaklanıyorum. Bu alışkanlık da tamamen zihnimi kontrol etmemle ilgili. 

Bu nedenle kitap okuma alışkanlığı kazanmak için yapman gereken çok basit okumak için kalk ve oku. Fazla düşünme, yap!

Senin bahanelere değil güçlü cümlelere ve yepyeni bir hayata ihtiyacın var.

Bu kez yapacaksın. 

Kitap okuma alışkanlığı kazandığında beni de haberdar et, mutluluğunu paylaşayım. 

Unutma;

"Kitap okumayan bir insanın, okuma yazma bilmeyen bir insandan farkı yok."

 

 ---

Umarım kitap okuma alışkanlığı konusunda sizler için faydalı bir yazı olmuştur, unutmayın bana ulaşmak isterseniz melike.hamus@gmail.com hesabım sizlere hep açık!

Meşhur sözümle sizleri selamlıyorum:

“Neyi Bilmediğimizi Bilmiyoruz.”

 

Sevgiler!

hamuş melike

 

 

 

Benzer Gönderiler...

Eleştirel ve Yaratıcı Düşünme Becerisi

Merhaba sevgili kız kardeşlerim, bu yazımda sizlere 21.yy becerileri arasında çok önemli olduğunu düşündüğüm eleştirel düşünme ve yaratıcı düşünme becerisinden bahsetmek istiyorum.

Yüksek Lisans ve Tez Yazma

Merhaba herkese, biliyorum ki birçok kız kardeşim ya benim gibi yüksek lisans yapıyor ya da yapmak istiyor. Ben de tez yazma sürecinde karşılaştığım durumlardan, edindiğim deneyimlerden yola çıkarak değinmek istedim.