Yeni Mezunlara İş Arama Tavsiyeleri
Sinem Özel GKL 2014 Mezunu
Merhaba Geleceğin Genç Kadın Liderleri, bu yazımda 2014 senesinde üniversiteden mezun olduktan sonra başlayan iş arama sürecimden günümüze kadar geçen süredeki kariyerime, yaşadığım olumlu-olumsuz deneyimlere değineceğim. Umarım tavsiyelerim sizler için iş arama süreçlerinizde faydalı olur.
İstediğiniz ya da istemediğiniz bir bölümü seçtiniz, üniversitede olabildiğince akademik hayatın gerekliliklerini yaparak mezun oldunuz. Benim gibi yolunuz bir gün KAGİDER ile kesişti, kendinize bir yol haritası oluşturdunuz. İşte o noktadaki deneyimlerden günümüzdeki iş arama süreçlerinin farklılığından ve bu süreçteki tavsiyelerden bahsedeceğim.
Üniversiteden mezun olduktan sonra medya sektöründe iş aramaya başladım, okul döneminde ilk yıl okuldaki teknik ekipte 1 sene boyunca görev aldım. Bu bana bir ekipte çalışma, çeşitli teknik süreçleri öğrenme, alanında uzman hocalardan teorik bilgiler edinme vb. deneyimler kazandırdı. Aynı zamanda üniversitedeki bağlılığımı ve arkadaş gruplarımı oluşturmamı birlikteliği öğretti. TRT’de 2 ay gönüllü staj yaptım. Belki 1 beden incelmişimdir o süreçte o kadar yoğun ve koşuşturmacalı gerçekten bir şeyler öğrenebileceğim o dünyayı tanımamı sağlayacak bir staj süreciydi.Üniversite döneminde harçlık olması açısından bir çok işte çalıştım: fuar hostesliğinden, marketlerde tadım yapmaktan, veri girişi elemanı olarak çalışmaktan hatta 2-3 ay kadar part time hem şarküteri olup hem cafe olan bir işletmede çalıştım. Ta ki başbakanlık bursu alana kadar, ardından bursla sektör ile ilgili kitap ve eğitimlere giderek harcamalar yaptım. Okuldan mezun olmadan önce yönümü belirlemiştim. Ne istediğimi, ilgi alanımı biliyor ve kendimi tanıyordum. Bu çok önemli bir adım. Sizlerin ilk yapacağı şey bir yol haritası oluşturmak ve ilgi alanınıza en yakın, karakterinize en yakın uzmanlık alanı için kendinize hedefler koymak.
2014’te mezun olduktan sonra çeşitli medya kanallarında cvler gönderdim, bakmadığım iş ilanı medya işletmesi kalmamıştı. Yönüm yeni medyaydı. Bunun üzerine staj yapmam, pişmem gerektiğini biliyordum. 2014 yılında KAGİDER’in Geleceğin Kadın Liderleri programını gördüm. Başvuru yaptım. Çeşitli mülakatlardan sonra Ekim ayında yapılan eğitime katılım sağladım. KAGİDER eğitimi bana hedefime ulaşmada nasıl bir yol izleyeceğime dair bilgiler kazandırdı. İş hayatında, iş başvurularında dikkat etmem gereken noktaları öğrenmiş oldum. Ardından İŞKUR'un İş Başı Eğitim Programı’nı keşfettim. O program aracılığıyla bir yazılım şirketinde Sosyal Medya Uzmanı olarak başladım. Sanırım ilk 4-5 ay maaşımı İŞKUR aracılığıyla aldım. Sağlık sigortamı İŞKUR yatırıyordu. Aldığım ücret kesinlikle çok düşüktü, yol paramı bile zor karşılıyordu ve sabrettim. İşe başladığım şirkette ücretli çalışan olarak aynı pozisyonda asgari ücrette 1 sene 1 ay kadar çalıştım. Çalıştığım şirkette inanın öğrenebileceğim işimle ilgili en temel ve en öğretici okul niteliğinde bir deneyim elde ettim. Hatta benim referanslarımla çalışanlar bile oldu. Eğitim nedeniyle işten ayrıldım. Yol haritamdaki hedeflerden biri İngilizce eğitimi almaktı. Daha önce okul döneminde bir dil kursunda 1,5 seneye yakın bir eğitim aldım. Sıfırdan başlayıp, ortalama bir seviyeye gelmiştim. Çalıştığım dönemde paramı biriktirerek, gerçekten dişimi sıkarak harçlıklarımla yurt dışında 3 ay eğitim aldım. Eğitim ücretim için babam sponsor olmuştu. Aileyi ikna etmek de bu süreçte gerçekten zordu. Hedeflerimi gerçekleştirdim. Hala İngilizce çalışıyorum, işimde İngilizce kullanıyorum. Bu bir süreç ve bu süreç hiç bitmeyecek bunu kendinize alışkanlık haline getirin.
Yurt dışından geldikten sonra her şeyin daha kolay olacağını düşündüm. Daha iyi bir iş, daha iyi maaş ile kısa sürede iş bulabileceğime inanarak bir hevesle ülkeme döndüm. Fakat 2016 yılında ülkemizde yaşanan darbe girişimi sürecinden piyasa etkilendi. 6 ay işsiz kaldım. Ev ve ailesel sorunlar da üstüne gelince bayağı zorlu bir süreç yaşadım. İnanın hiç kolay değil. Ama bu bir süreç bunu yaşamalı, görmeli ve deneyimlemelisiniz. Başvurular yapıyor, mülakatlara gidiyordum. Hatta öyle iş görüşmeleriyle karşılaştım ki dedim ki daha beteri de varmış. Ajans Hayvanları adında bir Facebook grubunda bir ilana rastladım ve Sosyal Medya Uzmanı olarak işe alındım. Global bir reklam ajansında 1 sene 2 ay boyunca çalıştım. İnanılmaz keyifli, bir o kadar öğretici ve ajans dünyasına dair güzel bir deneyim oldu. 2018 Mart ayının başında işten ayrılma kararı aldım. 2 ay kadar bir dinlenme ve iş arama süreci sonrası bir dijital marka iletişim ajansında işe başladım. 2 aya yakın çalıştım ve deneme sürecinde daha iyi bir teklif aldığım için farklı bir ajansta çalışmaya başladım. Şuanda Türkiye’deki büyük marka ve şirketlerin sosyal medya platformlarını yönetiyorum. Toplamda 2,5 seneye yakın bir deneyimim var. Henüz hedeflerim için yolum uzun, çalışmak çok çalışmak kendi sınırlarını zorlamak var ve her şey kendini geliştirebilmekte bitiyor.
Gelelim bu deneyim sürecinden yeni mezunlara iş tavsiyelerime:
Eskisi gibi iş arama süreçleri artık yok! İnanılmaz bir rekabet var ve bu kadar insan topluluğu içinden kendinizi ortaya koymanız gerekiyor. Artık kendi uzmanlık alanınızı dijitalde ne kadar gösterebildiğiniz kadar varsınız ve farklı iş başvuru süreçleriyle meşgul olacaksınız.
Başta söylediğim gibi “Ben neyi yapmayı seviyorum? Benim ilgi alanım, uzmanlık alanım nedir? Ben hangi şirketlerde, pozisyonlarda ve sektörlerde çalışmalıyım? İş ilanlarında yer alan istenen yetkinliklere ne kadar sahibim? O yetkinliklere sahip olabilmem için neler yapmam gerekir? Sertifika mı? Eğitim mi?" vb. sorular sormaya başlayın kendinize.
Çalışmak istediğiniz şirketlerin listelerini çıkarttın. Tabii öncelikle cvnizi güncel olarak tutun ve gerçekten kısa ve öz okunaklı bir cvniz olsun. İnanın her şey buradan başlıyor. Ardından mülakata çağrılıyorsunuz, mülakat süreciniz iyi geçmiş ise 2. belki 3. mülakata çağrılıyorsunuz. Bu süreçte yılmak yok, iş arama süreci çok öğretici bir süreçtir. Size destek ve köstek olanları görmenizi bile sağlar. Kimseye kulak asmayın. Doğru bildiğinize inandığınız yolda ilerleyin. Her adımda hedefinize çok yaklaşmış olacağınızı hissedeceksiniz ve öncelikle kendinize inanın.
Özellikle cv düzenleme, iş arama süreci, mülakat süreci vb. bilgiler için sizlere İnsan Kaynakları Uzmanı Sinem Işık’ı takip etmenizi ve blog yazılarını okumanızı öneriyorum. Bu süreçte gerçekten bana inanılmaz faydası oldu. Ardından cv gönderebileceğiniz çevrenizde bulunan kişilerin bir listesini çıkarın. Onlarla iletişime geçin. Çalışmak istediğiniz şirketlerin web sitesindeki insan kaynakları bölümünden cvlerinizi ulaştırın. Açık pozisyonları kontrol edin, kendinize yakın bulduğunuz ilanlara başvuru yapın. Kariyer.net, LinkedIn vb. siteleri takip etmeyi bırakmayın.
Ücret odaklı yaklaşmayın, her şey maaş değil inanın. İş hayatında bazı konular daha önemlidir. Hele ki yeni mezun olduysanız ve iş hayatına yeni atıldıysanız deneyim kazanmak ve kendinizi geliştirmek için maaşı düşünmeden işi kabul edin. Avantajlarını ve dezavantajlarını düşünün.
Kim ne yaparsa kendine yapar ve kim ne ekerse gerçekten kendi kendine eker. Okuyun, araştırın, bağlantı kurun, tanışın cvnizi göndermekten, projelerinizi anlatmaktan çekinmeyin, açık olun. Bu bir süreç unutmayın, her iş arama sürecinde daha profesyonel ve daha kendinize güvendiğinizi hissedeceksiniz.