YÜKSEK LİSANS YAPMAK İSTEYENLERE TAVSİYELER

 

YÜKSEK LİSANS YAPMAK İSTEYENLERE TAVSİYELER

YÜKSEK LİSANS YAPMAK İSTEYENLERE TAVSİYELER

Vildan KARKIŞ GKL Mezunu- Ebe Hemşire

Lisans eğitiminiz bitti ya da okul bittikten sonra ne yapacağım diye düşünmeye başladınız. Bu aşamada akla en çok gelen yollardan biri yüksek lisans yapmak oluyor. Bu yazımda yüksek lisans yapmak isteyen tüm gençlerin mutlaka bilmesi gereken ve akademik kariyer yapmaya karar verme aşamasında onlara anahtar olabilecek tavsiyeler de bulunmak istiyorum.

YÜKSEK LİSANS YAPMAK İSTEYENLERE TAVSİYELER

 

 

  1.  KARARSIZ KALDIĞINIZ İÇİN AKADEMİK KARİYER DÜŞÜNMEYİN.

 

Yüksek Lisans yapmayı eğer sadece askerliğinizi tecil ettirmek ya da iş bulamadım birde bunu deneyim şeklinde düşünceler ile yapmanızı tavsiye etmiyorum.

En çok gördüğüm yanılgılardan biri de yapacak başka bir şey olmadığı için, ya da yapılacak şeyler daha zorlu geldiği için insanlar yüksek lisans ve doktora yapmaya karar veriyor.

Yüksek lisans eğitim hayatınızda size yeni ufuklar açan kendinizi tanımanızı ve potansiyelinizi görmenizi sağlayan güzel bir olanaktır. Ancak araştırma yapmayı sevmeyen çalışmaktan kaçan bir yapınız varsa sizin için yüksek lisans keyif verici bir eğitim olmaktan çıkarak bıktığınız biran evvel bitsin diye bekleyeceğiniz hatta belki de en zor eğitim yıllarınızı çileli günleri geçirdiğiniz bir dönem olacaktır. Yüksek lisansı kolay bir yol olarak görüp yapmaya karar vermek büyük delilik olsa gerek. Unutmayın ki Kariyer yolu çizmek zorlu bir iş. Büyük bir çaba ve sabır gerektiriyor. Lisans eğitimi tamamlanınca insanın karşısına pek çok seçenek çıkıyor ve bunların hepsi zorlu yollar.

Akademik kariyer de bir nevi okulun devamı. Eğer o alanda daha derin bilgi sahibi olmak konusunda tutkulu değilseniz akademik kariyere devam etmeyin. Sizi ne para yönünden, ne de mesleki yönden tatmin edecektir. Aslında burada ne istediğinizi bilmeniz, kararlı olmanız çok önemli bir yer teşkil ediyor.

Yüksek lisansı sadece bir diploma almak olarak ya da maaş yükseltme merdiveni olarak görenlerde oldukça fazla. Sadece daha yüksek bir diploma sahibi olmak için yıllarınızı mutsuz geçirmektense sahaya çıkıp iş deneyimi edinmek, akademik olmayan hedeflerinize sizi diplomadan daha hızlı taşıyacaktır. Yüksek Lisans’ı bir alanda uzmanlaşmak daha detaylı ve derine bilgi sahibi olmak için kullanmanızı tavsiye ederim.

2.İLGİ ALANINI BELİRLE VE DANIŞMANINI İYİ SEÇ !

 

İlgi alanınızı belirlemeniz ve bu konuda kendi yeterliliklerinizi bilmeniz yüksek lisansta oldukça önemli bir yere sahip. Çoğu öğrenciden gelen sorulara baktığımda danışman hocamı neye göre seçmeliyim?  Hangi Üniversite bu konuda bana daha çok katkı sağlar? Gibi sorular oldukça çoğunlukta aslında bu soruların cevabı sizin ilgi alanınız ile alakalı bir durum.  Mesleğinizde sizin ilgilendiğiniz konu ile ilgilenen hocaları bulmak yaptıkları çalışmaları incelemek sizi yüksek lisansı en iyi hangi üniversitelerde ve hangi danışman hoca ile yapmanız gerektiğinin yol haritasını çizmektedir. Bu yol haritasını sizden daha iyi kimse çizemez. Örneğin A üniversitesi çok iyi bir eğitim veriyormuş. Orada yüksek lisans yapayım diye düşünüp sonra bir yanılgıya uğrayabilirsiniz. Burada önemli olan sizin o üniversitede hangi danışman hoca ile yola çıktığınız oluyor. İlgi alanlarının benzeştiği ve size uzmanlaşmak istediğiniz alan ile ilgili yeni ufuklar açabilecek bir danışmanın olması çok daha önemli. Bu nedenle ilk olarak kendinizi tanımalı ve ilgi alanlarınız ile kendi çizdiğiniz yol haritanızda yürümeniz en doğrusu olacaktır.

3.İLGİ ALANIN İLE İLGİLİ GEÇMİŞİ OLAN DANIŞMANLARIN ÖZGEÇMİŞLERİNİ İNCELE

 

Bu öneri danışman konusunda karar vermeni kolaylaştıracak hangi üniversite veya hangi danışmanı seçeceğini sana gösterecektir. Peki bunun için ne yapacağım? Dediğinizi duyar gibiyim. Bunun için yapman gereken bölümün ile ilgili üniversitelerin akademik kadro bölümlerine girmen ve akademisyenlerin özgeçmişlerini madde madde incelemendir. İncelerken fark edeceksin ki anabilim dalllarında çalıştığı konular birbirinden farklı olan akademisyenler olacaktır. Burada sana uygun danışmanı seçip mailleşmeni tavsiye ederim. Mail ile aklına takılan soruların cevaplarını bulabilirsin.

4. GEÇERLİ DİL BİL VE KENDİNİ BU KONUDA GELİŞTİR.

 

Dil sınavı puanının olması çoğu yüksek lisans kapılarını açar. Sadece yüksek lisans için değil aslında sende sistemin içinden biri olmamak istiyorsan yabancı literatürleri incelemen ve ilgi alanında farkındalık oluşturmak gerekir.  Ayrıca yüksek lisans yaparken de bol bol makale okumanız ve literatür taramanız gerektiği için yabancı dil bu konuda daha hızlı bir şekilde işlerinizi halletmenizi ve yetkinlik kazanmanızı sağlar. Yüksek lisans yaparken bir yandan da yabancı dil konusunda kendinizi geliştirmenizi tavsiye ederim.

5. BİLİMSEL ETKİNLİKLERE MUTLAKA KATIL.

 

Bilimsel faaliyetlere ve kongrelere daha üniversite 1. Sınıftayken katılmaya başlayan biri olarak şunu söyleyebilirim kesinlikle bu etkinlikler hem ilgi alanınızı belirlemede hem de kendinizi tanımanızı ve ufkunuzu açmanızı sağlayacak en önemli yöntemdir.

Bu bilimsel etkinlikler iş dünyasından ve akademik camiadan birçok kişi ile tanışmanızı ve çok sağlam bir network kurmanızı sağlar. Ayrıca bu etkinlikler ile kendinize bir idol belirleyerek hedeflerinizde daha hızlı bir şekilde yol alabilirsiniz.

Kongrelerde sunum yapmak sizi yüksek lisansa hazırlar ve yüksek lisans yaparken daha profesyonel sunumlar hazırlamanızı sağlayacaktır. Ayrıca araştırma yapmayı da bu kongreler ve bilimsel faaliyetler sayesinde daha iyi kavrayarak öğrenebilirsiniz.

Benzer Gönderiler...

Eleştirel ve Yaratıcı Düşünme Becerisi

Merhaba sevgili kız kardeşlerim, bu yazımda sizlere 21.yy becerileri arasında çok önemli olduğunu düşündüğüm eleştirel düşünme ve yaratıcı düşünme becerisinden bahsetmek istiyorum.

Yüksek Lisans ve Tez Yazma

Merhaba herkese, biliyorum ki birçok kız kardeşim ya benim gibi yüksek lisans yapıyor ya da yapmak istiyor. Ben de tez yazma sürecinde karşılaştığım durumlardan, edindiğim deneyimlerden yola çıkarak değinmek istedim.