Eleştirel ve Yaratıcı Düşünme Becerisi
Merve Atik GKL Blog Yazarı
Merhaba sevgili kız kardeşlerim, bu yazımda sizlere 21.yy becerileri arasında çok önemli olduğunu düşündüğüm eleştirel düşünme ve yaratıcı düşünme becerisinden bahsetmek istiyorum.
Bu konu ile ilgili yazıma izlediğim bir filmde dikkatimi çeken ve çok hoşuma giden bir sözle başlayacağım "Dünya eleştirel gözle bakan, her şeyi olduğu gibi kabul etmeyip, her zaman daha iyisinin olabileceğini düşünen insanların hatırına dönüyor. " gerçekten de öyle değil mi her şeyi olduğu gibi kabul etseydik eğer, üzerine düşünmeseydik, belki de şu an sahip olduğumuz hiç bir imkana sahip olmayacaktık ve teknoloji bu kadar gelişmeyecekti ve ilkel yaşamaya devam edicektik. İşte her şey aslında eleştirel gözle bakmakla başlıyor; akıl yürütmek, sorgulmak, değerlendirme yapmak bu noktada oldukça önem taşıyor.
Aynı zamanda eleştirel düşünce yanında yaratıcı düşüncenin de gelişmesine destek sağlıyor. Yaratıcılık denince aklımızda ilk ne canlanıyor peki; yeni, farklı, özgün vb. birçok şey geliyor değil mi? Bununla ilgili ise katıldığım bir etkinlikte beğendiğim bir egzersizden bahsetmek istiyorum öncelikle kare, daire, kasa, yüz, yaz gibi çeşitli kelimeleri duyduğumuzda zihnimizde neler canlandığını yazarak ya da çizerek ifade etmeye çalışalım. Örneğin yüz dediğimizde ne kadar farklı düşünceler türetebildiğimize bakalım. Aslında en başta belki sınırlı bir sayıda düşünce üretebilsekte zamanla üzerine düşündükçe bunun gelişebileceğini görebiliriz.
Bu anlamda en değişik fikirler, en yaratıcı çözüm önerileri aslında çocuklardan çıkar, birçok insan çocukken ne kadar yaratıcı olduğunu sonrasında yetişkinliğe adım attıkça bu özelliğini kaybettiğimizi düşünür. Bunun sebebi ise belki yetişkin oldukça artan sorumluluklarımız, içinde yaşadığımız toplumun kalıp yargıları, ebeveynlerin başımıza icat çıkarma gibi düşünceleri olabilir :). Ama yine de biz bu önyargılarımızı kırarak tekrardan yaratıcı düşünme becerimizi ortaya çıkarabiliriz. Yaratıcı bir fikir üretmek istediğimiz zaman SCAMPER tekniği, analoji ya da metafor ve beyin fırtınası yapmak bize yardımcı olabilir.
Sonuç olarak eleştirel bakış açısına sahip olmak ve yaracı düşünme becerisini geliştirmek aslında bizim elimizde. Aynı zamanda bu durum hem bizim bireysel gelişimiz hem de Dünya'da gerçekleşen gelişmeler adına büyük önem taşıyor.
Dünya'ya bir çocuk gözüyle bakabilme dileğiyle...
Sevgiler, saygılar...