Bir Erteleme Alışkanlığı Olan “Sonra”
Başak Demirkol GKL Mezunu
Erteleme hepimizin bir noktada karşılaştığı bir sorundur. Bizim için önemli olan konuları geciktirmek, kaçınmak ve ertelemekle uğraşıyoruz.
Erteleme alışkanlığı üzerine
Hemen herkeste erteleme davranışı görülür. Bu bazen uyku alarmı, bazen sınava hazırlık, bazen de öznesi olduğumuz kendi yaşamamızdır. Erteleme; eylemi yapmakta gönülsüz olduğumuz işler için sürekli bahaneler üreterek başka bir zaman dilimine ötelemektir. İnsanın kendi kendine yaptığı ağırlıktır. Sırtta yüktür, o yükler boşaltılmadan yol alınılmaz, yorar-pes ettirir. “Hallederiz yaa”, “hallederiz" sendromunda sıkışıp kalmayın-sıyrılın, son dakika oluşabilecek problemlere karşı her zaman alternatifimiz olmayabilir.
Çoğu zaman işleri olduğundan daha büyük ve zor algılıyoruz, bu işler yapılmıyor, yapılmadığı içinde akıldan çıkmıyor ve ertelenen işler stres kaynağı haline gelip zihnimizin enerjisini tüketiyor böylece kendimizi sabote etmiş oluyoruz. Hatta bir alışkanlık olarak hayatımıza nüksettiğine tanık oluyoruz. Erteleme alışkanlığının üzerimize yerleşmemesi için birkaç adımı takip etmek faydalı olacaktır.
Ertelemenin önüne geçen eylem hatları;
- Ertelediğiniz işlerin bir listesini çıkarın, neden ertelediğinize odaklanın (sıkıcı, zor vs.)
- Ertelenen eylemi gerçekleştirmek için doğru zamanı beklemeyin, sürekli ertelen iş için o doğru zaman hiç gelmeyecek.
- Kendinize süre verin örneğin, bu işe bugün 20:00-22:00 arasında zaman ayıracağım deyip hedef belirleyin.
- Gününüzün planlamasını oluşturun, parçalara bölüştürün.
- Destek alın, insanlardan yardım almaktan soru sormaktan çekinmeyin.
- Sonra değil, şimdi disiplinini oluşturun.
- İş bitiminde kendinizi ödüllendirin.
- Gözünüzde büyütmeyin. Yapmanız gereken iş sandığınız kadar zor olmayabilir.
- Görsel ipuçları kullanın, zihninizde işi bitirdiğinizi fotoğraflayın.
Ertelediğimiz işler gerçekleşmediği için ayrıca kaygıya da neden olur. Hem sorumluluk bilincimizi zedeler, hem de anda kalmamızı engeller çünkü aklımız yapacağımız işte olur dolayısıyla geçirdiğimiz süre içerisinde tedirginlik yaratır. Bir işi bitirdikçe beynimiz haz alır böylece kendimize öz güvenimizde pekişir. Üşenme! Elinde sonunda o işi yapacaksın, şimdi yap, “oh be bu da çıktı aradan” demenin rahatlığını yaşa.
Ek olarak, Üretkenlik gurusu olan Tim Ferriss’in konu ile ilgili güzel bir konuşma linkini buraya asıyorum.
Tricks for Combatting Procrastination | Tim Ferriss