E-Mentorluk Nedir?

 

E-Mentorluk Nedir?

E-Mentorluk Nedir?

Ayşegül Ciner GKL 2011 Mezunu

Mentorluk nedir? Peki ya e-mentorluk nedir? Neden önemlidir? Bize ne gibi bir faydası olur?

Sanıyorum "mentor" adını duyduğumuzda ilk etapta, hele ki okuldan yeni mezunsanız "Mentor nedir ki? Bana hangi konuda yardımcı olabilir?" gibi bir tepki verebilirsiniz. Bu gayet normal. Hayatımız boyunca hocalarımızdan, öğretmenlerimizden veya aile büyüklerimizden başka kimselere danışmayınca profesyonel hayatta bazen kalakalıyoruz. Kısaca bahsetmek gerekirse mentor, profesyonel anlamda belirli bir deneyim, bilgi birikimi, beceri veya uzmanlığa sahip bir kişinin bir başkasının kişisel ya da mesleki anlamda gelişimine ilgili konulara ilişkin tavsiyeler vererek, yol göstererek ve bilgilendirerek katkıda bulunması, ona akıl hocalığı yapmasıdır. Mentore danışan kişiye ise mentee denir. Mentorluğun iki çeşidi vardır; yüzyüze mentorluk ve e-mentorluk. 

Günümüz koşulları gereği e-mentorluk, yüzyüze mentorluğe göre daha çok tercih edilmektedir. Ancak e-mentorluk yüzyüze mentorluğa alternatif bir yaklaşım olarak değerlendirilmemelidir. Aksine tamamen gelişen teknolojilerin getirisi olarak klasik mentorluk yaklaşımının yeniden yapılandırılarak mevcut sunduğu olanaklara ek, mentorluk sürecini geliştiren bir faktör olarak değerlendirilmesi gerekir. Coğrafi engeller, eşleştirmenin uygun olmaması, mentorun menteeyi ihmal etmesi, zamanlamanın yapılamaması gibi unsurlar yüzyüze mentorlukta karşılaşılan sorunlardan bazılarıdır. Yeni teknolojiler ile birlikte e-mentorluk, geleneksel mentorluğe esnek bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır. E-mentorluk zaman ve coğrafi yerleşime bağlı olmadan bilgi ve tecrübe paylaşımına olanak sağlaması ve sosyal önyargılardan bağımsız, kolay ve farklı etkileşim yöntemleri sunması açısından önem taşır. Böylelikle daha fazla kişiye, daha esnek zaman dilimleri içerisinde ulaşılabilir. 

Sonuç olarak belirtmek gerekir ki hızla gelişen teknoloji, yaşam boyu öğrenme anlayışını gerekli kılmaktadır. Klasik eğitim anlayışı gün geçtikçe değişmekte, eğitim kişiselleşmekte ve elektronik ağların yaygınlaşmasıyla bireyler internete her yer­den erişim sağlayabilmektedir. Bu da klasik yöntemlerin elektronik ortamlara aktarılmasını kolaylaştırmaktadır. E-mentorluk da bu gibi sebepler sonucunda doğmuştur, ancak daha pozitif ve başarılı sonuçlar alabilmek için geliştirilmeye devam edilmesi gerekmektedir. 

Eğer ki okuldan yeni mezun olmuşsanız ve profesyonel hayata dair doğru düzgün bir fikriniz yok ise, yetkinliklerinizi, becerilerinizi nasıl kullanacağınıza, görüşmelerde nelere dikkat edeceğinize dair endişeliyseniz, yöneticilerime ve iş arkadaşlarıma karşı nasıl davranmalıyım diye düşünüyorsanız bir mentor ile iş hayatına atılmanız sizi bir nebze olsun rahatlatacaktır. Bu anlamda KAGİDER'in "Geleceğin Kadın Liderleri" eğitimine katılmış olmanız bence oldukça önemli. Çünkü bu eğitim programından sonra kocaman bir aileye dahil olmak ve aklınıza gelen her soruyu işinin profesyonellerine anında sorabilmenin yanısıra eğitim sonrası bir de bir süreliğine size bir mentor atanacaktır. Bu mentorla görüşmelerinizi isteğinize göre yüzyüze veya elektronik ortamda gerçekleştirebilir ve aklınıza takılan veya endişe duyduğunuz her konuda yardımına ve bilgisine başvurabilirsiniz. 

Korkmayın! Siz de adım atın. 

Benzer Gönderiler...

Eleştirel ve Yaratıcı Düşünme Becerisi

Merhaba sevgili kız kardeşlerim, bu yazımda sizlere 21.yy becerileri arasında çok önemli olduğunu düşündüğüm eleştirel düşünme ve yaratıcı düşünme becerisinden bahsetmek istiyorum.