"Geleceğin İnsan"ı Olmak!

 

"Geleceğin İnsan"ı Olmak!

"Geleceğin İnsan"ı Olmak!

Ecem Dadalıoğlu GKL Mezunu

Dijital çağ insana olan bakış açısını değiştirdi. İş dünyasında «İnsan»da aranan yetkinlikleri de değiştirmeye başladı.

Endüstri 4.0, yapay zeka, fintech, bitcoin, blockchain, nesnelerin interneti, sanal gerçeklik, elektronik ticaret ve giyilebilir teknolojiler…

Saydığım bu teknoloji trendleri, dijital dönüşüm yolculuğumuzun başladığı ilk günden itibaren artarak hayatımıza girmeye devam ediyor. Günlük hayatımızda henüz hepsini kullanamıyor olsak da bu süre uzun olmayacak!

Çok değil bundan 9 yıl önce Satoshi Nakamoto dijital bir para biriminin dünya çapında kullanılacağını iddia ettiğinde kimseye pek inandırıcı gelmemişti. Ama oldu.

Bilişim Çağı’yla birlikte yeni bir dönem açıldı: Akıl Çağı 2.0! (17. yyı Akıl Çağını ilk versiyonu kabul edersek, Endüstri 4.0 ile birlikte uluslararası terimlerde Ronesans 2.0 diye kullanılıyor.) Eskiden asıl önemli olan «akıl» iken, şimdilerde yapay zeka içeren programlar bizi çalışma dünyasına yeniden hazırladığı gibi aklın sadece başlı başına yeterli bir özellik olmadığını gösteriyor. Hem işe alımlarda hem de iş hayatında görece aklın dışında kalan yetkinlikler daha önemli hale gelmeye başladı.

Hepimiz için temel mesele teknolojikleşmek değil, aslında dijitalleşmek... Çünkü teknolojiye herkes ulaşır. İster çalışan ister aday olsun işin içerisinde ihtiyaca yönelik kişisel katkı sağlamanız çok kritik. Yazının başında saydığım teknoloji trendleri de hep bir ihtiyaç sonucu ortaya çıktı. Bu ihtiyaçları iyi anlayabilmek çok önemli.

Bunu bilgisayar oyunlarının gelişimine bakarak da anlayabiliriz. Ardından “insan”ı odağına alan İnsan Kaynakları’ndaki dönüşümden bahsedeceğim.

İnternetin icat edilmesiyle ve oyun ihtiyaçlarımızın gelişmeye başlamasıyla, bilgisayar oyunları baştan aşağı değişti. En başında Third Person Shooter denilen oyun karakterini dışarıdan üçüncü şahsın bakış açısıyla gördüğümüz oyunlar yaratıldı. En popüler olanı: GTA (Grand Theft Auto). O dönemler GTA oynarken ben dünya sıralamasında kaçıncıyım diye kendime sormazdım... Bugün ise pek çok oyunda bu sorunun cevabı bizim için önemli olmaya başladı. Sonra strateji ihtiyacı doğdu, oyun oynarken strateji ihtiyacını karşılayabilmek için 3 boyutlu, çoklu oyunculu çevrim içi oyunlar geliştirildi. En popüler olanı: Age of Empires. Geçtiğimiz senelerde çok yaygın olan ve bizi anın içinde tutan Pokemon Go gibi artırılmış gerçekliği içeren oyunları konuşmaya başladık. Paralelinde sanal gerçekliği çok konuştuk hala konuşmaya devam ediyoruz. Artık e-spor diye nitelendirdiğimiz, online oyunlar üzerine kurulu bir spor dalımız var. (league of legends, starcraft)

Artık sadece oynadığımız oyunları takip etmiyoruz, başkalarının online oynadığı oyunları stadyumda bir araya gelerek izliyoruz. Hatta oyun sonrasında oyunun kritiğini yapan yorumcuların youtube’ta izlenme sayıları milyonları buluyor. Bütün bu oyunlar aslında bizlerin ihtiyaçları doğrultusunda şekilleniyor. Sadece teknolojinin gelişmesi başlı başına tek kriter değil.

“İnsan”ı odağına alan İnsan Kaynakları’ndaki dönüşüm de aslında bir ihtiyacın ürünü. Değişen iç ve dış müşteri ihtiyaçları, aday beklentileri şirketlerin çalışma metodolojilerine ve davranışlarına eskisinden daha fazla yön vermeye başlıyor.

World Economic Forum’un "Geleceğin Meslekleri Araştırması"nda, 2022 yılına kadar, birçok işi gerçekleştirmek için gereken becerilerin önemli ölçüde değişmiş olacağı vurgulanıyor. https://www.weforum.org/agenda/2018/09/future-of-jobs-2018-things-to-know/

2018 ile 2022 yılları için iş dünyasında talep edilen ilk 10 beceriye baktığımızda, analitik ve inovatif düşünme önceliğini korurken etkin öğrenme stratejileri, yaratıcılık, girişkenlik, özgünlük gibi kavramlar önem kazanıyor. 2018 yılında öncelikli olmayan yeni teknolojileri dizayn etme, programlama, sistem analizi ve değerlendirmesi gibi beceriler 2022 yılında en önemli 10 beceri arasına girecek gözüküyor.

Ne var ki, yeni teknolojilerde sahip olunacak yetkinlik, 2022 için öngörülen yetkinlik denkleminin yalnızca bir tarafını oluşturuyor. “Yaratıcılık, Özgünlük ve Girişkenlik”, “Eleştirel Düşünce ve Analiz Yeteneği”, “ikna Etme ve Müzakere Becerisi” gibi ‘insani’ yetkinlikler önemlerini koruyacak veya artıracak. “Duygusal zeka” ile “Liderlik ve Sosyal Nüfuz”a olan talep de mevcut önemlerine bağlı olarak büyük bir artış gösterdi. İşte, dijitalleşmenin tam olarak yapamadığı ve insanlarda aranmaya devam edecek yetkinliklerden biri de "duygusal zeka". Şirketlerin ihtiyaçları göz önüne alınırsa gerek mülakatlarda, gerekse de çalışma ortamında yapılacak yeniliklerde globalde yapılan gençlik araştırmaları, geleceğin meselekleri ve yetkinlikleri araştırmalarından faydalanmak oldukça yararlı.

Yazdıklarımla ilgili aşağıdaki linkte paylaştığım videoyu izlemenizi tavsiye ederim. Geçtiğimiz Eylül ayında Şanghay’da düzenlenen "Dünya Yapay Zekâ Konferansı"nda Alibaba kurucu ortağı ve CEO’su Jack Ma ile Tesla, SpaceX gibi şirketlerin kurucusu Elon Musk; yapay zekânın geleceği, eğitim, dış uzayın keşfi gibi konularda keyifli bir sohbet gerçekleştirdi.

Video için; https://www.youtube.com/watch?v=yG6Ay3nlB84 

Ecem Dadalıoğlu.

Benzer Gönderiler...

Eleştirel ve Yaratıcı Düşünme Becerisi

Merhaba sevgili kız kardeşlerim, bu yazımda sizlere 21.yy becerileri arasında çok önemli olduğunu düşündüğüm eleştirel düşünme ve yaratıcı düşünme becerisinden bahsetmek istiyorum.