Merkez Bankası mı? Borsa İstanbul mu?
Merve Ay GKL Mezunu
Kariyerimize sağlam temeller atmayı eğitim hayatımızın hangi döneminde düşünmeliyiz? Koskoca eğitim öğretim döneminde ne kadar staj yaptık? Ne kadarında başarılı olup devam edebildik? Bu yazımda Merkez Bankası, Borsa İstanbul ve Sermaye Piyasası staj ve eğitimlerinden bahsedelim mi? Ne dersiniz? Haydi bakalım.
İktisadi İdari Bilimler mezunu olan arkadaşlar bu dediğim kurumlarda çalışmanın ne büyük bir lüks olduğunu bilir. İsmini duyunca bile bir çoğumuzun gözü açılırdı. Eğitimini üniversitede aldığımız kurumlarda çalışma fırsatının kapısından bile geçemeyeceğimizi çoğumuz düşünür ki öyle de oluyor. Böyle kurumların kapısından bile geçmek güç oluyor kimi zaman. Bir örnek verecek olursam ya da sizlere bir anımı anlatacak olursam bu kesinlikle Merkez bankası stajım olur ve tabii ki bir Borsa İstanbul ve Sermaye Piyasası Kurumu arasında çekişmeli geçen başvurularımdan da bahsedebilirim.
“Bu sene mezun olacağım . Tabii mezun olacağım olmasına ama şimdi ne olacağım?” Biliyorum birçok kişi bu süreci yaşadı. Birde benden dinleyin öyleyse. Yılın belirli zamanlarında Merkez Bankası ve Borsa İstanbul yılda iki defa stajyer alımı gerçekleştiriyor. Bunu duydum tabii ben durur muyum hemen başvurumu yaptım. Şans mı demeliyim yoksa başarılı bir transkript mi demeliyim bilmiyorum ama başvurum kabul edildi. Staja başladığım ilk gün gördüğüm her şeyi kaydedebilmek için zihnime bir kamera yerleştirmiştim. Dikkatimi çeken birçok şey oldu . Merkez bankası şubesinde dikkatimi çeken en önemli olay bürokrasiyi tamamıyla kabul etmiş olmalarıydı. Şöyle söyleyeyim en basit örneğiyle bütün çalışanlar tabii müdürlerde dahil kahvesini ve çayını masasına isteyemiyordu. Bu söylediğimden ne kadar disiplinli bir staj deneyimi olduğunu tahmin edebilirsiniz. Tabii işin bir de Borsa İstanbul ve Sermaye Piyasası Kurumu var. Oralarda yalnızca eğitimlere katılabildim. Çok verimli geçtiğini söyleyebilirim. Teoride görmek ile birebir kurum içinde eğitim almak çok başka bir olaymış. Sonuç ne oldu derseniz ne bankada çalışıyorum ne de bir finans kuruluşunda. Önemli olan burada şuydu aslında o gözümde büyüttüğüm kurumlarda çalışmayı o kadar da çok istemediğimi fark ettim. Bir gün bile orada bulunmak, çalışanlarla tanışıp onları dinlemek neyi istediğimi neyi istemediğimi öğretti. Artık emindim, ben buraya ait değildim.
Değerli okurlarım, öğrenciyken kaybedecek bir şeyiniz olmuyor inanın, o yüzden denemekten korkmayın. O gözümüzde büyüttüğümüz bütün işlerin üstesinden gelebiliyoruz. Yeter ki kendimizi yalnız bırakmayalım, yeter ki başarabileceğimize inanalım. Hayatta her şey insana bir tecrübe katıyor.
Birde bu kurumlara başvurular nasıl yapılıyor onlara bakalım. Burada size uzun uzun başvuru koşullarından bahsetmeyeceğim. Eğer üniversite 3 veya 4. Sınıf öğrencisiyseniz ve kariyerinize sağlam adımlar atıp önde gelen kurumlarda eğitim almak istiyorsanız linkleri takip edin derim.
https://insankaynaklari.tcmb.gov.tr/
https://www.borsaistanbul.com/docs/default-source/kilavuzlar/2020-basvuru-kilavuzu.pdf?sfvrsn=4
https://www.turkiye.gov.tr/sermaye-piyasasi-kurulu-egitim-seminerleri-basvurusu
Unutmayın, başarıya giden yolda ayağınıza çok fazla taş takılacaktır. Sektör korkusu üzerinize bir kara bulut gibi çökecektir . Sakın pes etmeyin ve bu yolda kendinizi sakın yalnız bırakmayın. Hele bir kadınsanız iki kat mücadele edin. Kendiniz için.
Gelecek günlere umutla bakmanız dileğiyle. Hoşçakalın