Online Eğitimde Fırsat Eşitliği: Khan Academy
Ece Dikmenli GKL Mezunu
Khan Academy ilk okuldan üniversite'ye hatta daha sonrasında kendini geliştirme isteyen herkes için ücretsiz, dünya standartlarında eğitim kalitesi sunan bir STK.
Akademinin kurucusu Bengal kökenli Amerikalı Salman (Sal) Khan Massachusetts Teknoloji Enstitüsünden mezun olmuş ve eğitim kariyerine Harvard Üniversitesi bünyesinde devam etmiştir. Herkese eşit eğitim olanakları sunulmasından yana olan Khan kurduğu Academy'le ilk okuldan üniversite'ye hatta daha sonrasında kendini geliştirme isteyen herkes için ücretsiz, dünya standartlarında eğitim kalitesi sunan dünyaca ünlü bir kurum olmuştur.
Sal'ın 2011'de yaptığı youtube konuşmasını izlemek isteyenler güzel bir konuşma dinleyip hemde akademinin yolcuğunu ilk ağızdan dinleyebilirler. Bu yolculuğu dinlemek için vakti olmayanlar için ise özet geçeyim; Salman (Sal) Khan, kuzenlerine uzaktan video aracılığıyla ders çalıştırırken "Yav, ben niye bu videoları internete koymuyorum." diyerek, youtube üzerinden video yüklemesiyle online eğitim macerasına başlamıştır. Bu videolardan hiç beklemediği kadar güzel geri dönüşler alan Sal, işini gücünü bırakıp bu işi kurumsallaştırma kararı almış. Amacıda çok masumane tüm öğrencilerin, eşit, istediği an istediği yerde, kendi öğrenme şekillerine ve hızlarına uygun dünya standartlarında eğitim alabilmesini sağlamak. Hazırlanan interaktik videoların da tam olarak bu noktada devreye girmesini bekliyor. Bu farklılıkları öğrencilerin lehine çevirmeyi amaçlıyor.
Salman Khan, bir öğretmen ne kadar iyi olursa olsun karşısındaki bireylerin hepsi farklı kişiler olduğu için anlama düzeyi ve hızları farklı olduğu için algılama süreçlerinin değişeceğinin de bilincinde. Haksız da değil hani. Hepimiz nasıl birbirimizden farklıysak öğrenme süre ve süreçlerimizde birbirinden o kadar farklı. Çoğu ülkenin eğitim sisteminde görmezden geldiği bu soruna etkili bir çözüm önerisi sunmuş.
Peki site kullanımı nasıl? İngilizce mi? Ücretli mi? Hangi alanlarda eğitim alabilirim?
Khan Academy son 10 yılda gördüğüm en hızlı, gelişime açık, aktif eğitim alanında faal olan STK'lardan biri. Kuruluş birçok dilde faaliyet gösteren anlaşılması kolay bir siteden oluşuyor. Aldığınız eğitim 36 farklı dile çevirilmektedir. Bu dillerden biride Türkçe'dir. Ayrıca kuruluş sadece öğrenciler veya öğrenmeye devam etmek isteyen kişileri değil, öğretmenler ve velileride düşünmektedir. Site içinde ayrı bir portal sistemiyle öğrencilerinizin/çocuklarınızın gelişimlerini kolaylıkla takip edebilirsiniz. Kurum bağış ve sponsorluk aracılığıyla idari sürecini yürütüp, herkese ücretsiz eğitim olanağı sunmaktadır. Lise hayatımın tamamında ve üniversite hayatımın küçük bir kısmında deseğini gördüğüm siteyi uzun zaman sonra tekrar inceleme fırsatı buldum. Öğrencilere İlkokul birinci sınıftan üniversite seviyesine kadar özelikle sayısal alanlar başta olmak üzere sanattan, bilgisayar bilimlerine kadar birçok farklı alanda eğitim vermektedir.
Aklınıza takılan bir şey olursa diye sosyal ağ hesaplarından mesajlara olabildiğince hızlı geri dönüş yapan bir ekibe sahipler (ciddiyim 3 dakika içinde mesajıma geri dönüş aldım.). Ayrıca academy'de gönüllü /stajyer veya tam zamanlı çalışmakta mümkün.
Efendim, ezberci eğitim sistemi kalıplarına uymayan zeki ama tembel bir öğrenci damgasıyla geçen bir eğitim hayatı içinde bana çok büyük bir katkı sağladığını (Lisede derece yaptım) düşündüğüm bir kurum. Hiç yoktan 6 kez kaldığım Makro Ekonomi dersini AA ile vermeme destek olmuşluğu vardır. Şuan hala ALES ve bilgisayar kodlama dilleri hakkında kendisine sık sık başvurmaktayım.
"Herkes öğrenme arzusuyla doğar. Sadece bir şansa ihtiyaçları var."
Çoğumuzun eğitim hayatına bir kez de olsa iyi bir öğretmen, bir kitap yada bir dost eli değmiştir. Hepimizin bir şans noktası, kırılma anı olmuştur. Bu kuruluşta umarım benim şanslı dönüm noktalarım gibi sözde başarısız (!) vs. diye adlandırılan ve kenara itilen arkadaşlarımın ve kardeşlerimin dönüm noktaları olur. Kim bilir belki o güzel öğretmenlerimiz de bu videoları o arkadaşlarımıza ulaştırır veya derslerine dahil ederler.
Unutmayalım ki hiç kimse başarısız değildir. Sadece doğru soruya cevap bulamamıştır.
Sevgiler,
Yazarın Notu: Merak edenler diğer konuşmalarını internetten aratabilirler. Tavsiye ederim.