Değişen zamanla ve yeni neslin iş yaşamına dahil olmasıyla pek çok yeni kavram ve çalışma sekli gündeme gelmeye başladı. Son yıllarda iş görüşmelerinde de önemi vurgulama, şirket kültürü nedir, işe giriş aşamasında nasıl şirket kültürü araştırması yapılır ve bunun bizim için faydaları nelerdir gelin beraber bir göz atalım.
Değişen zamanla ve yeni neslin iş yaşamına dahil olmasıyla pek çok yeni kavram ve çalışma şekli gündeme gelmeye başladı. Uzaktan çalışma yeni çalışma düzenleri arasında en popüleri iken şirket kültürü kavramı ise son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz en önemli kavramlardan birisidir.
Şirket kültürü, şirketin karakteristik özeliklerini temsil eden bir kavramdır. Şirket çalışanlarının çalışma ortamlarını ve iş yapış şekillerini tanımlar. Şirketin amacı, hedefleri, ortamı, etik ve değerleri, ilkeleri şirket kültürünü oluşturan en önemli elementlerdir. Bu sebeple her şirketin kültürü birbirinden farklıdır. Şirketler için kendi kültürüne uyum sağlayabilecek kişileri işe almak son derece önemlidir. Tabii ki iş arayan kişiler için de aynı şekilde ayak uydurabilecekleri kültüre sahip bir şirkette işe girmek çok kıymetli bir hal almıştır. Bugün birçok çalışanın işten çıkma sebebi yaptığı işi sevememesi değil de müdürü ile anlaşamaması ya da çalıştığı ortama alışamamış olmasıdır. Bu durum da şirket kültürünün önemini ortaya koymaktadır.
İş yerleri vaktimizin büyük bir çoğunluğunu geçirdiğimiz yerlerdir. İş arkadaşlarımız neredeyse aile bireylerinden daha çok gördüğümüz kişiler haline gelirler. Hiç kimse bu kadar çok zaman geçirdiği ve etkileşimde bulunduğu bir ortamda keyifsiz vakit geçirmek istemez. Bu sebeple şirket kültürü şirketler için olduğu kadar çalışanlar için de önemlidir. İş arama kriterleri içerisine şirket kültürü mutlaka eklenmelidir. Peki bir şirketin kültürü hakkında nasıl bilgi edinebiliriz? Bir şirketin kültürünü tam anlamıyla kavramak her zaman çok kolay olmasa da iş arama süreçlerince şirket kültürü değerlendirmesi yapabilmek adına sizinle birkaç ipucu paylaşmak istiyorum.
Bir şirketin kültürü hakkında fikir edinebilmek için ilk olarak o şirketin internet sitesini incelemeliyiz. Günümüzde pek çok şirket internet sitesinde kültür ve değerlerini maddeler halinde belirtmektedir. Bunlar açıkça belirtilmediyse de şirketin vizyon, misyon, hakkımızda bölümleri ve hatta internet sitesinin tasarımı benimsedikleri kültür hakkında bize çok önemli ipuçları vermektedir.
Sadece şirketin internet sitesine bakmak bana yetmez, ben bu şirketin kültürü hakkında daha çok bilgi edinmek istiyorum diyorsanız daha çok internet araştırması yapmanız gerekecektir. Bunun için Linkedin, Glassdoor ve Business Insider, Crucnhbase ve Entrepreneur gibi internet siteleri faydalı olabilir. Örneğin, Linkedin aracılığı ile o şirketin yaptığı paylaşımları takip edebilirsiniz. Ayrıca şirket çalışanlarına ulaşıp mesaj atarak onların deneyimlerini dinleme şansı elde edebilirsiniz. Glassdoor’da şirket çalışanlarını görüşlerini ve hatta çalışanların maaş aralıkları hakkında genel bilgileri elde edebilirsiniz. Özellikle işe girmeyi planladığınız şirket bir start-up ise Crunchbase’i mutlaka kontrol etmelisiniz. Burada şirketlere yapılan yatırımları ve işin potansiyelini görebilirsiniz.
Yukarıda bahsettiklerime ek olarak, işe girmek için hayalini kurduğunuz o şirkette direkt temas ile iletişim kurabileceğiniz biri ya da birileri var ise mutlaka onlara ulaşmalı ve ilk ağızdan şirket kültürü hakkındaki görüşlerini dinlemelisiniz. Biliyorum iş arama süreci zor geçen bir süreç ve bu zorlu süreçte çoğu zaman bir an önce işe girmeye odaklandığımız için şirket kültürünü değerlendirme kriterlerini göz ardı edebiliyoruz. Unutmamalıyız ki işe girmek kadar, girmiş olduğumuz yerde mutlu olmak ve işin devamlılığını getirmek de çok önemlidir. Kısacası, girdiğimiz işte severek, mutlu ve huzurlu bir şekilde devamlı olarak çalışabilmek için şirket kültürü işe girecek bireyler için de çok önemlidir ve ön araştırma mutlaka yapılmalıdır. Umarım sende senin için en uygun kültüre sahip olan hayalini kurduğun o şirkette işe girebilirsin.
Merhaba sevgili kız kardeşlerim, bu yazımda sizlere 21.yy becerileri arasında çok önemli olduğunu düşündüğüm eleştirel düşünme ve yaratıcı düşünme becerisinden bahsetmek istiyorum.