ÜNİVERSİTE OKUYANLARA VE YENİ BAŞLAYACAKLARA ÖNERİLER

 

ÜNİVERSİTE OKUYANLARA VE YENİ BAŞLAYACAKLARA ÖNERİLER

ÜNİVERSİTE OKUYANLARA VE YENİ BAŞLAYACAKLARA ÖNERİLER

Vildan KARKIŞ GKL Mezunu- Ebe Hemşire

Üniversite ile hayatımızda bambaşka bir yere yelken açıyoruz. Bu yepyeni yerde benimde sizlere birkaç tavsiyem var. Bu tavsiyeler kendi üniversite hayatımda edindiğim tecrübeler sonrası vardığım tavsiyeler. Üniversitenin size her şeyi vermesini her şeyi öğretmesini beklemeyin. Kendinizi geliştirmeniz gerektiğini unutmayın.

Üniversite ile hayatımızda bambaşka bir yere yelken açıyoruz. Bu yepyeni yerde benimde sizlere birkaç tavsiyem var. Bu tavsiyeler kendi üniversite hayatımda edindiğim tecrübeler sonrası vardığım tavsiyeler.

Üniversitenin size her şeyi vermesini her şeyi öğretmesini beklemeyin.  Kendinizi geliştirmeniz  gerektiğini unutmayın.

  1. SOSYALLEŞMEK VE ÜNİVERSİTE KULÜPLERİNDE YER ALMAK

 

İlk olarak sadece ders konusunda aktif olan bir öğrenci değil sosyal olarak ta çok aktif bir üniversite hayatı geçirmenizi size kesinlikle tavsiye ediyorum. Nasıl mı? Mesleğiniz ne olursa olsun hobilerinizden vazgeçmeyin. Yeteneğinizin olduğu konuların üstüne gidin. Sosyal olarak hoşlandığınız aktiviteleri yapmaktan kaçınmayın. Üniversite kulüpleri sosyalleşmek için size büyük olanaklar sağlayabilir. Her kulübe üye olmaktan ziyade, ilginizi çeken ve aktif olabileceğiniz kulübe üye olun. Bu kulüplerde görev almak sorumluluk bilincinizi geliştirerek uyum sağlamanızı da kolaylaştırır. Kulüplerde aktif rol aldığınızda, takım çalışmasını, bireysel ve topluluk adına sorumluluklarınızı, organize olabilmeyi, olası bir aksilikte nasıl hareket etmeniz gerektiğini, etkinlik sürecini ve bu süreçteki zorluklarla nasıl aşılabileceğini ve daha birçok şeyi öğreneceksiniz. Özetle üniversitede size bir şeyler katabilecek aktivitelerden biri kulüplerde yer almaktır.

            2. KONFERANSLARI KAÇIRMAYIN.

 

Üniversitenizde birçok farklı alanda konferanslar olacaktır. İlginizi çeken tüm konferanslara katılmanızı kesinlikle sizlere öneriyorum. Bu konferanslar okuduğunuz bölümle alakalı da olabilir tamamen alakasız sadece sizi merak ettiren bir konferans ya da eğlenceli bulduğunuz yer almaktan zevk alacağınız bir konferansta olabilir. Konferanslara gelen kendi alanlarında tecrübeli ve uzman kişiler sizin ufkunuzu genişletecektir. Derslerde almadığınız birçok bilgiyi bu konferanslardan alarak kendinizi geliştirebilirsiniz. 

Gittiğiniz konferanslara gelen uzmanlarla tanışarak iletişim bilgilerini almak özellikle onlardan fikir almak istediğinizde ve referans almak  istediğinizde size önemli bir fırsat  olacaktır.

              3.PROJELER ÜRETİN VE BİLİMSEL FALİYETLERE KATILIN.

 

Bölümünüz  ile ilgili kongrelere ve   bilimsel faaliyetlere katılmak size  üniversite  sonrası  çok  yardımcı  olacaktır. Ben ilk kongreme 1.  Sınıfta katıldım. Üniversite hayatım boyunca  tüm kongreleri takip ettim. Hatta Uluslar arası bir öğrencilik kongresinde 2.lik ödülü aldım. Bu kongrelerde kendi alanınızla ilgili uzman öğretim üyeleri ile tanışıp farklı üniversitelerden arkadaşlar edinebilirsiniz. Özellikle network için oldukça önemli olacaktır.

Kendinize ait bir projenizin ve araştırma alnınızın olması sizi sorumluluk sahibi yapacağı gibi, kendinizi de geliştirmenizi sağlayacaktır.

Yaptığınız bu projeler ile kendinize maddi anlamda destek de sağlayabilirsiniz. Proje yarışmalarına katılarak derece alırsanız ciddi anlamda maddi destek kazanabilirsiniz. Unutmayın ki; Yaptığınız bu projeler sizin üniversiteden sonraki hayatınızda mesleğinizi ayakta tutmanıza destek olacak unsurlar.

                      4. KİTAP OKUMAYI İHMAL ETMEYİN.

Kitap okumak, hayal gücünüzü güçlendiren çok önemli bir aktivitedir. Aynı zamanda daha düzgün cümle kurmanızı, daha güzel konuşmanızı, daha güzel bir diksiyona sahip olmanızı sağlar, hitabet sanatınızı güçlendirir. Tüm bunlar sizi iş hayatınızda  öne geçirecek şeylerdir. Bu nedenle boş vakitlerinizde mutlaka kitap okuyun ve yanınızda kitap bulundurun. Bu kitap bölümünüz ile alakalı da olabilir tamamen alakasız okumaktan zevk aldığınız bir  kitapta  olabilir.

                     5.LİNKEDİN HESABINIZ OLSUN!

İlk olarak neden Linkedin  diyorum bunu açıklamak istiyorum. Çoğu şirket likedin hesabı  olmayan iş başvurularını dikkate bile almıyor. İş dünyasının sosyal  medyası diye tanımlayabiliriz bu internet mecrasını. Peki linkedin de neler yapacaksınız ?  Üniversite’de yapmış olduğunuz her şeyi, tek tek Linkedin hesabınıza ekleyerek güncelleyin. Projeleriniz, katılmış olduğunuz konferanslar, kulüplerde aktif rol aldığınız görevler, sertifikalarınız, çalışmalarınız vs. Hepsini tek tek Linkedin hesabınıza yazın. Mezun  olduğunuzda dolu bir linkedin hesabı size katkı sağlayacaktır.

                   6. BÖLÜMÜNÜZ İLE ALAKALI GÜNCEL BİLGİLERİ TAKİP EDİN.

 Her  türlü bilgiyi okuldan öğrenmenizin çok zor olduğunuzu söylemiştim. Ufkunuzu açmak için bölümünüz ile ilgili güncel dergileri takip edin ve sık sık makale okuyun. Hızla gelişen ve ilerleyen bu çağda, bugünün bilgisi yarın çok eskimiş bir bilgi olabilir. Kendinizi güncel tutmanız oldukça önemli.

                  7. STAJ YERİ SEÇİMİ

Staj yeri seçerken bir çok öğrencide ve arkadaşlarımda gözlemlediğim şeylerden biri iş yükü olmayan  rahat staj yerleri seçmeleri oluyor. Stajlar sizin her şeyi daha iyi gözlemleyebileceğiniz ve öğreneceğiniz yerlerdir. Ayrıca büyük köklü ve sizi bilgi yönünden geliştirebilecek bir staj  yeri  mezun olduğunuzda  elinizde bulunan  en büyük sermayedir. Mezun olana kadar  üniversite  boyunca  yaptığımız her şey Cv  için  oldukça önemlidir.  Bunlardan en önemlisi de staj yapılan yer elbette size tavsiyem staj yeri seçerken tembellik yapabilceğiniz bir yer değil  bana  bu staj çok birikim katar dediğiniz yerleri seçmeniz.

                   8. YABANCI DİL ÖĞRENME

Modern çağın gerekliliklerinin belki de ilk sırasında kuşkusuz global iletişim gelmektedir. Bu nedenle yabancı  dil öğrenmek oldukça önemlidir. Yabancı dil öğrenmek hem akademik anlamda hem de iş imkanları kapılarını aralamanıza ciddi anlamda yardımcı olacaktır. Bu nedenle üniversitedeyken yabancı dil öğrenmek için çabalayın. Yabancı dil öğrenmenin kolay yolları ile ilgili blog yazılarını mutlaka takip edin.

Hayata mutlu  adımlar atmanız dileklerimle…

Benzer Gönderiler...

Eleştirel ve Yaratıcı Düşünme Becerisi

Merhaba sevgili kız kardeşlerim, bu yazımda sizlere 21.yy becerileri arasında çok önemli olduğunu düşündüğüm eleştirel düşünme ve yaratıcı düşünme becerisinden bahsetmek istiyorum.