Üniversiteli Mezun Olmadan Önce Yapman Gerekenler Var

 

Üniversiteli Mezun Olmadan Önce Yapman Gerekenler Var

Üniversiteli Mezun Olmadan Önce Yapman Gerekenler Var

Melike Kılıç GKL Mezunu

Herkes mezun olmadan önce yapman gereken birkaç standart şeyden bahsediyor, ama aslında nelerin çok daha kritik olduğunu bu kez bir yeni mezundan dinle.

Üniversiteye yeni başladığında heyecanın doruktadır, Erasmus yapayım ÇAP yapayım hatta birkaç staj yapayım ve 3 üzeri ortalama ile mezun olayım dersin. Ne kadar güzel hayaller. Sonra okul başlar ve çoğu kişi gibi kendini sosyal çevreye kaptırır ve bırakın ÇAP yapmayı Erasmusu falan, şu dersi ikincide vereyim derdine düşersin. Her sene dersler ağırlaşır ve bir yerden sonra sosyal hayatın da sekteye uğrar, mezuniyetin yaklaştıkça da eteklerin tutuşur. Sakin ol, bu yazı senin için. Henüz mezun olmadın, henüz aktin var, anlatıyorum.

1. İradeli ve Gerçekçi Ol, Gündemi Takip Et

TedTalks ve Tedx izle, konferanslara katıl ki gündemde neler olup bittiğini görürken bir yandan motive ol. Gelecekte seni neyin beklediğini analiz etmen çok önemli. Hangi sektörlerin yükselişte olduğunu, hatta mesleki yeteneklerin iş bulmada öne geçtiğini öğren. Merak ediyorsan şu linke tıklayabilirsin. Online alabileceğin eğitimler var, Udemy gibi GDN gibi platformlar var. Malum otonomi geleceğin yetkinliklerinden ve bu da kendi kendini kontrol edebilmeyi gerektiriyor. İrade sahibi olmalı ve kendini geliştirmenin yollarına bakmalısın. Dünyadan kopmamak için benim gibi Medium ve benzeri güncel platformları da takip edebilirsin.Güncel kalmaya özen göster, okulda öğretilenlerin dışına çık.

2. Excel ve Dil Öğren

Üniversitede bazı bilgisayar programlarını görmüş olabilirsin ama hepsinden daha kıymetlisi excel bilmek. İşe başladığında anlayacaksın ne demek istediğimi. Çünkü en çok kullanılan program bu. Herkes söylüyor farkındayım dil öğrenmek şart. Ama ben başka bir açıdan anlatacağım sana bunun kıymetini. Yeni mezun olduğumda çalıştığım ilk iş yerinde bana akranlarımdan fazla maaş vermelerinin tek sebebi yabancı dil bilmemdi. Uluslar arası yazışmalara sadece ben dönüş sağlıyordum e bu resmi dili öğrenmek için yöneticilerimin gönderdiği mailleri inceleyip kendi kendime kalıplar çıkarıyordum. Sonra alıştım ve tüm maillere rahatlıkla geri dönmeye başladım. Asıl önemli olan dile aşina olmanız, sadece yabancı şarkılar dinlemek, Netflix'i ingilizce altayzılı izlemek ve yabancı arkadaşlar edinmek gibi faaliyetler bile size kulak aşinalığı sağlayacak. Voscreen ile keyifli repliklerden pratik yapabilirsiniz mesela, bir de unutmadan harika Podcast kanalları var, onlarla gün boyu yolda, dışarıda kulaklıkla ingiizce pratik yapabilirsiniz. Kursa gidin dünyayı keşfedin demiyorum(İmkanınız varsa o ayrı) ama ingilizceyi hayatınıza bir şekilde entegre edin.

3. Stajlar Yap, Gönüllü Çalış

Ne kadar çok staj o kadar çok iş fırsatı demek. Artık dijital bir çağdayız bu yüzden herkese ulaşmak çok kolay. Cv değil, iletişim iş görüyor. Yani önce bir kendini anla ve ne tür işlerde çalışabileceğine karar ver ve sonra o alanda çalışan insanları linkedin gibi mecralardan ya da konferanslardan bul ve onlara samimi olarak neden onlarda staj yapmak istediğini söyle. Samimi bir mail attığım hiçbir yöneticinin olumsuz geri dnüş yaptığını görmedim. Ne istediğini bilen ve samimi birine herkes kapılarını açmak ister. İkinci önemli konu ise gönüllü çalışmak. Staj bulamadın ya da zorunlu staj engeline takıldın bu durumda da gönüllü staj yapabilirsin.Bedava tecrübe göz çıkarmaz, özellikle girişimler startuplar bu konuda çok ilgili. Hem bakarsın girişim büyür ve kısa zamanda bir işin olur. Unutma söz konusu stajsa isteyenin bir yüzü vermeyenin iki yüzükara, çekinme, yaz herkese staj aradığını. Çalışmak istemem ayıp değil, gurur verici!

4. Sivil Alanda Yer Al

Herkes iş yapabilir ama kaç kişi kalbinde merhamet ve iyi niyet barındırır? Bu çağ toplumsal sorunlar ve küresel krizlerle dolu ve bu yüzden senin bir şekilde bu konularda çalışıyor olmayı kalpten istemen gerek. Bir derdin olmalı. Belki hayvan hakları,  belki çocuklar, belki su kirliliği, belki engelliler... O kadar çok sorun var ki dilersen BM küresel hedefler listesine bakıp bu 17 hedeften birini de içselleştirebilirsin. Sonra da buna gönül ver. GKL ile ilgiliysen kadının güçlendirilmesi çalışmalarında yer al, mesela ben bu yazıyı yazarak bu amacıma destek oluyorum. Anlat, öğret, yardım et sen de tut birinin elini. Toplumsal meseleleri göz ardı etme olur mu? Daha iyi bir dünya olmazsa hiçbirimiz olmayız unutma...

5. Kendini Keşfe Çık

Çok oku, araştır, öğren ve kendi kişiliğini incele.İnsanlara en iyi özelliklerini e en kötü özelliklerini sor sonra bunlar üzerine düşün. Yaptığın en iyi şeyleri, en güzel anılarını düşün. İlham aldığın insanları düşün. Hayallerini düşün. Ben kimim, kim oluyorum ve kim olmak istiyorum diye sor kendine. Önce kendini bul, onu sev, tüm kusurlarına rağmen kucakla ve onun için güzel bir gelecek tasarla. Unutma en büyük proje sensin, neden çok başarılı olmayasın ki. Hayatın ve kaderin senin elinde. Hadi!

Sevgiyle, umutla, şiirle kalın! Hoşça Kalın!

 

 

 

 

 

Benzer Gönderiler...

Eleştirel ve Yaratıcı Düşünme Becerisi

Merhaba sevgili kız kardeşlerim, bu yazımda sizlere 21.yy becerileri arasında çok önemli olduğunu düşündüğüm eleştirel düşünme ve yaratıcı düşünme becerisinden bahsetmek istiyorum.

Yüksek Lisans ve Tez Yazma

Merhaba herkese, biliyorum ki birçok kız kardeşim ya benim gibi yüksek lisans yapıyor ya da yapmak istiyor. Ben de tez yazma sürecinde karşılaştığım durumlardan, edindiğim deneyimlerden yola çıkarak değinmek istedim.