YOLCULUĞUNUZA LİDERLİK EDİN

 

YOLCULUĞUNUZA LİDERLİK EDİN

YOLCULUĞUNUZA LİDERLİK EDİN

Serra Aybeniz Şahin GKL Blog Yazarı

Serra Aybeniz ŞAHİN, MBA, GKL Mezunu

“Yeni maceralara yelken açmak”

Bu cümle bana hep çok heyecan verici hem de çok ürkütücü gelmiştir. Macera kelimesi, beni heyecandırırken; “yelken” kelimesi uçsuz bucaksız denizde alabora olma korkusuna kapılmama neden olmaktaydı. Ama insan, konfor alanından çıktığında aslında gelişip yeni şeyler öğreniyormuş ve o yelkenli her zaman tehlikeli değilmiş. Bunu her yeni iş tecrübemde daha iyi anladım.

İş yaşamımda çıkmış olduğum her yolculukta bulunduğum organizasyonunun yönetim anlayışı ve dinamiklerini inceleme fırsatım olmuştu. 2014 yılında ilk iş hayatına adım attığım o günde herşeyi öğrenebilmek adına içimdeki heyecan ve istek, o canlılığını asla kaybetmedi. Bu da beni dinamik tutup gözlemlerimi arttırmaya ve “daima daha iyiye nasıl ulaşırım?” sorusunun cevabını bulmak için keşfetmeye teşvik etti. Bu noktada şirketlerin başarılarının aslında organizasyonların başında  “formel yönetici”lerden değil de “lider”ler sayesinde olduklarını farkettim. Aslında Lider ve Yönetici kelimesi birbirine yakın görünmekle birlikte eş anlamlı sözcükler de değildirler. Liderlik kavramı geleceğe yönelik olmakla birlikte kurum içinde vizyon oluşturur. Yönetim kavramı ise daha durağandır ve sahip olunan vizyonu hayata geçirir. Yönetici gücünü organizasyondan, kurumdan, yasadan alır.

Belki hatırlarsınız, anne babalarımız üstlerinden oldukça çekinirdi ve o formel baskı ciddi bir şekilde hissedilirdi. Üstlerine isimleri ile hitap edemez, önlerinde ceketlerini iliklerdi. Belki odalarına gidip dertlerini anlatabilemek bile neredeyse imkansızdı. Ama günümüz şartlarında yönetim anlayışı evrildi ve değişti. Kurumlarda “yönetici” değil “lider” olanlar kazanmakta ve başarılı olmaktadır. Astlar da formel yönetici yerine kendilerini geliştiren, ilham veren, yön gösteren liderler ile çalışmak istiyor. Bu da şirkete aidiyet duygusu oluşmasını sağlıyor ve ekibin başarısını arttırıyor. Lider de takım oyuncusu ile çalışmak istiyor. Aslında bu noktada “Ben” değil “biz” dilini kullanmak, “birlikten kuvvet doğar” atasözünü bize tekrar hatırlatıp hayata geçiriyor.

İş görüşmelerinde İK’cılar özellikle takım olmak ve liderlik kavramlarına çok önem vermektedir. Her yeni maceramda çok çeşitli sektörün İK departmanları ve ilgili departmanlar ile görüşme fırsatım oldu. Her biri ayrı bir deneyim ve heyecandı. Değişen çağda yeni yönetim anlayışlarını benimseyen şirketler çalışanlarını değerli kılarak bir kurum kültürü yaratmakta olup bu kültür firmanın sektörel başarısını artırmaktadır. Şirket kültürünün de olumlu yönde evrilmesi ile firmaların işe alım öncelikleri bakımından çalışanların bu kültüre uyumlu olup olmadığı önem kazanmıştır. Yeni mezun olmuş yada olacak gençlerin bu farkındalığa sahip olması durumunda iş dünyasında bir adım önde olacağına inanıyorum.

Başarı dinamiktir ve her macera sizi masmavi denizlere götürebilir.

Yeter ki o yelkene iyi bir liderlik edebilin.

Sevgiyle...

Benzer Gönderiler...

Eleştirel ve Yaratıcı Düşünme Becerisi

Merhaba sevgili kız kardeşlerim, bu yazımda sizlere 21.yy becerileri arasında çok önemli olduğunu düşündüğüm eleştirel düşünme ve yaratıcı düşünme becerisinden bahsetmek istiyorum.

Yüksek Lisans ve Tez Yazma

Merhaba herkese, biliyorum ki birçok kız kardeşim ya benim gibi yüksek lisans yapıyor ya da yapmak istiyor. Ben de tez yazma sürecinde karşılaştığım durumlardan, edindiğim deneyimlerden yola çıkarak değinmek istedim.