Zaman Yönetimi Nasıl Yapılmalı?
Neslihan Sezer GKL Mezunu
Hepimiz günün bize yetmediğinden, işlerimizi gereken sürede tamamlayamadığımızdan yakınır dururuz. Bazen gün saatinin daha fazla olmasını istediğimiz anlar bile olur. Oysa, gün içerisinde bize verilen süre bellidir. O süre; hem o işi yapmalıyım hem de bu işi yapmalıyım diye düşünürken de geçebilir, planlanan işleri tamamlarken de. İşte, bu iki önemli bölümlerin arasına sınır çizebilmek zamanı etkili kullanabilmemiz için bize fırsat yaratır.
Zamanı etkili kullanabilmek için en önemli ilke planlamaktır. Doğru planlama; günü %100 verimli hale getirmese bile, verilen hedeflerin gerçekleşmesi kişiye özgüven sağlayacaktır. Bununla birlikte hedeflerin doğru saatlere yayılmasına özen gösterilmelidir. Gün içerisinde yapılacak işlerin bizi zorlayacak olanlarını ya da ertelendiği taktirde yapılması zorlaşacak işleri en önce yapmak günün daha güzel geçmesini de sağlar. Burada kendimize önemli bir soru sormak gerekir:
“Ben sabah insanı mıyım, yoksa gece insanı mı?”
Yani, sabah erken kalkınca mı daha iyi çalışabiliyorum yoksa gece geç saatlere kadar kalınca mı?
Bu soruların cevabı da bizim için önemli zaman dilimlerini tespit etmemizi sağlayacaktır. Örneğin; sabah erken kalkınca daha verimli çalışan biri, çalışmaya başladığı anda, gün içerisinde belirlediği hedeflerin kendisini en çok zorlayacak olanı yaptığında rahatladığını ve günü verimli geçirdiğini düşünecektir. Geride kalan işlerin daha az yorucu olduğunu bildiğinden o işleri kolaylıkla halledebilecektir.
ZAMANIN TUZAKLARI:
Bu önemli 2 husus ayrıntılı olarak incelendiğinde kontrol altına alınabilir olayları barındırmaktadır. Bu nedenle gün içerisinde oluşan zaman kaybettiricilere ve zamanın tuzaklarına olabildiğince dikkat etmek gerekir.
Peki tüm bunları engelleyebilmek için neler yapabiliriz? Ne gibi önlemler alabiliriz?
- Doğru planlama yapabilmek için haftalık ya da günlük planlar yapmak, uygulanabilirliği ve kontrol edilebilirliği açısından kolaylık sağlamaktadır.
- Planlar ayrıntılı olarak yazılabilmelidir. Bunun için de gün içerisindeki verimli zamanların tespit edilmesi gerekmektedir. Böylece daha kalıcı planlar yapılabilir. Örneğin; 09:00 – 09:30 – Kahvaltı Yapılacak
- Yukarıda örneğini verdiğimiz gibi en küçük işler bile plana yazılabilir. Kahvaltı yapmak, okula gitmek, alışveriş yapmak, duşa girmek vb. Böylece gün içerisinde birçok iş bitmiş olacak ve başarabilme hissi kazanılmış olacaktır.
- Haftalık ya da günlük planlar yapılıyorsa önceliklendirme çalışması da yapılmalıdır. En kısa sürede bitmesi gereken işler, en önce yapılması gereken işlerdir.
- Hedeflerin bir süresi yoksa bitirme tarihini belirlemek, o işi ertelemenin de önüne geçecektir.
- Başlangıçta, ödüllendirme sistemi kurmak faydalı olacaktır.
- Uzun sürecek işler, bölümlere ayrılmalıdır.
- Kendimize sürekli hatırlatmamız gereken cümleyi söylemek, toparlanmamızı sağlayabilir. “BAHANELERE YER YOK, ŞİMDİ YAP!”
Zamanın önündeki en büyük engel kendimiziz. Yapmak istediklerimizi daha gerçekçi belirleyebilirsek, o zamanı da kolaylıkla yaratabiliriz. Bir işi yapmayı istesek de o işin zor gelmesi, üşenmemiz hedeflerimizden de gitgide uzaklaştırıyor bizleri. O yüzden sürekli tekrarlayalım bunu kendimize: SONRA ASLA DEMEKTİR.