Üniversite Yıllarıma Dönsem Neyi Farklı Yaparım?

 

Üniversite Yıllarıma Dönsem Neyi Farklı Yaparım?

Üniversite Yıllarıma Dönsem Neyi Farklı Yaparım?

Meltem Dere Projeler Sorumlusu/GKL 2014 Mezunu

Üniversiteden mezun olalı 4 sene geçmiş. Evet, çok uzun bir zaman değil ama mezun olduktan sonra ''Şunları da yapsaydım güzel olurdu.'' dediğim noktalar var. Şuan üniversite 3. sınıfta okuyan bir menteem var. Kendisine bulunduğum önerileri sizlerle de paylaşmak isterim.

Lisans öğrenimim aslında tam kararında geçmişti. Orta düzey başarılı bir öğrenciydim, güzel bir arkadaş çevrem vardı, hem yurt hemde öğrenci evinde yaşama şansım olmuştu. Yinede üniversite yıllarım gözümün önüne geldiğinde ''Amaaan daha yeni başladım, hepsini yaparım.'' , ''Aaaa mezun oluyorum.'' bu iki cümlenin arası sanki göz açıp kapayıncaya kadar geçti.

Peki, şimdi 2009-2014 yıllara dönsem neler mi yaparım;

  1. Mutlaka 1. ve 2. sınıftayken Erasmus, WAT(Work and Travel), İnterrail yapardım. 
  2. Öğrenci evime Erasmus öğrencisi alırdım. (Ücretsiz speaking dersleri:))
  3. Mutlaka ama mutlaka 2. sınıf yazından itibaren bir start-up da yarı zamanlı veya gönüllü çalışırdım.
  4. Kurumsal bir firmada yarı zamanlı veya gönüllü yer alırdım.
  5. Evet gönüllülük esası çok önemli ama kendi paramı kazanmak içinde yarı zamanlı bir yerde çalışırdım.
  6. Mezun olduğum yıl hemen iş arama sürecine başlamaz  önce 3-6 ay arası bir dil okuluna giderdim. (İlla İngiltere olmasına gerek yok Malta-İrlanda-Kanada'da diğerlerine nazaran uygun fiyatlı dil okulları bulunuyor.Yarı zamanlı çalışmalardan ve yaz aylarında tam zamanlı çalışıp kazanacağım parayı bunun için birikim yapabilirdim.)

Bunların haricinde;

  1. STK'larında aktif yer alan biriydim. Eğer sen böyle biri değilsen mutlaka STK gönüllü olarak yer almanı öneririm. İlla bilindik bir STK değil seni etkileyen, içinde yer aldığında iyiki burdayım dedirten projelerde çalışabileceğin bir STK dahil olmanı tavsiye ederim.
  2. Her şeyi araştır. Networkun gücüne inan ve önem ver. Bana inanılmaz katkıları oldu:)
  3. Okuduğun bölümle sınırlı kalma. Okuduğun mesleği sevmiyorsan, sevdiğin işi bulmaya çalış. Evet ,herkes aynı şeyi söylüyor ama inan bana çok önemli.
  4. Katıldığınız panellerde konuşmacıları sadece dinleme. Seni etkileyen kişilerle linkedin den iletişime geç. Olumlu geri bildirimlerde bulunup destek almak istediğin bir şey varsa söyle. (İnsan Kaynakları alanında çalışırken katıldığım üniversite kariyer günleri etkinliklerinde bana dönüş yapan ve CV'sini birlikte düzenlediğimiz birçok kişi var. )
  5. Sana yardım edecek kişiler bulundur hayatında. 
  6. Bilişimle ilgilen. Dijitalin içinde daha çok bulun. Değişen dünyaya ayak uydur.
  7. Blog yaz. Neyle ilgili olduğu hiç önemli değil yaz ki yazma yeteğini arttır. Profesyonel hayata başladığında iyiki zamanında yazmışım diyeceksini, bana inan:)
  8. Veee bolca dinle. Karşımızda konuşanı dinlemeyi hepimiz bilmiyoruz. Karşındaki ne anlatıyor, ne istiyor can kulağıyla dinle.
  9. En önemlisi kendine her zaman kendine inan. Başarı kadar bu hayatta başarısızlıkta var. Ayrıca başarı herkes için başka anlamlar barındırır. Kimseyi mutlu etmeye uğraşma, sen neyi başardığında mutlu oluyorsan onun için mücadeleni göster. İstersen yaparsın, bunu unutma sadece umursuzluğa kapıldığın anda silkelen ve kendine ''YAPABİLİRİM'' de.

Severek çalışacağınız bir işinizin olması dileğiyle,

Meltem 2014

Benzer Gönderiler...

Kendinden Asla Vazeçme

Kadınlara yönelik önyargı, baskı kurma çabası ne yazık ki hız kesmeden devam ediyorken biz kadınlar güçlü ve dimdik durmalıyız. Bazen umutsuzluğa düşsem de kendimden vazgeçmediğim hikayemin bir kısmını sizlerle paylaşmak istiyorum. Biz güçlü kadınlar olarak hiç vazgeçmemeli, hep gücümüzün farkında olarak kendimize inanmalıyız. Elbet bir gün güzellikler ve hak ettiğimiz bizi bulacak. Sıkıntılar hep var, hep var olacak. Ancak unutmayın ki yalnız değilsiniz ve kendinize inanmaktan asla vazeçmeyin.