YABANCI DİL ÖĞRENMEK İÇİN MOBİL UYGULAMA ÖNERİLERİ
Ayşin Dinler GKL Mezunu
Dünyanın küreselleşmesi ile birlikte aynı dile sahip olmayan bireylerin birbiri ile çeşitli sebeplerle iletişim kurma ihtiyacı doğdu. Yeni bir dil öğrenme yolunda birbirinden farklı kaynaklara ihtiyaç duyuluyor. Bu kaynakların bir tanesi de mobil uygulamalar.
Dünyanın küreselleşmesi ile birlikte aynı dile sahip olmayan bireylerin birbiri ile çeşitli sebeplerle iletişim kurma ihtiyacı doğdu. Gerek iş, gerekse turistik seyahatlerde ortak dili konuşabiliyor olmak doğru iletişim kurma yoluna adım atmamızı kolaylaştırıyor.
Hiç bilmediğimiz yeni bir dili öğrenmenin ise elbette çeşitli zorlukları var. Dil bilgisi ve o dile ait kelimeleri öğrenmeye çalıştığımız sürede birçok kaynağa ihtiyaç duyuyoruz. Yeni bir dil öğrenirken deneyimlediğim ve oldukça faydasını gördüğüm uygulamaları bu süreci biraz daha kolaylaştırabilmek amacıyla paylaşmak istedim.
- Duolingo: Hemen hemen herkesin bildiği veya duyduğu bu uygulama oyun oynamayı sevenler için de ideal. İsterseniz bilgisayarınızda masaüstünde isterseniz de telefonunuza indirerek kullanabiliyorsunuz. Dil bilgisi kurallarını ve kelimeleri oyun oynayarak öğreten bir uygulama olduğu için yeni bir dil öğrenme sürecini keyifli hale getiriyor.
- Phrasebook: Kullanmaktan keyif aldığım ve favorim diyebileceğim uygulamalardan biri. Bunun en önemli sebebi de internet bağlantısı olmadan da kullanılabiliyor olması. Eğer okula veya işe giderken uzun metro yolculuğu yapmanız gerekiyorsa rahatlıkla o süreyi değerlendirebileceğiniz bir uygulama. Önemli bulduğunuz konulara öncelik vermenize ve seçebilmenize olanak tanıyor. Dil öğrenmeye yeni başlamış bile olsanız yurtdışına gittiğinizde temel olan şeyleri öğrenmeniz için oldukça faydalı.
- Hello English: ‘’İngilizce öğrenmek, geliştirmek, pratik yapmak istiyorum ama sözlük özelliği de olsun’’ diyenlerdenseniz bu uygulama sizin için. Cümle çevirileri, İngilizce oyunlar, dil seviyenize göre kitaplar bulunduran uygulama, dil seviyenize göre eğitime başlayabilme olanağı da sunuyor. Böylelikle kendi seviyenizden başlayarak zaman kaybetmemiş oluyorsunuz.
- LyricsTraining: Yabancı şarkılar dinlemeyi ve dinlerken eşlik etmeyi seviyorsanız bu uygulamayı keyifle kullanacaksınız demektir. 10’dan fazla dil seçeneğinde şarkıları dinleyip, dinlediğiniz şarkıların sözlerini yazmanızı isteyen bir uygulama. Açtığınız şarkıyı belli aralıklarda duraklatıp şarkıda geçen sözleri yazmanızı istiyor. Dinleme becerinizi geliştirdiği gibi konsantre olabilmenize ve farklı aksanları duyduğunuz için konuşma becerilerinize de olumlu yönde katkısı oluyor.
- Voscreen: Global olarak güçlü ve akademik bir ayağı olan bu uygulama 16 farklı dil seçeneği sunuyor. Maksimum 15 saniyelik videoları izleme, dinleme ve anadilde cevap verebilme özellikleri ile farklı seviyelerdeki dil bilginizi hem duyarak hem de görerek geliştirebiliyorsunuz. Başlangıç seviyenizi seçerek kullanabildiğiniz için bildiğiniz konuları da hatırlamanızı sağlıyor. Bunlara ek olarak gramerde eksik olduğunuz konuları tekrarlamak isterseniz bunun için de ayrı bir alan bulunuyor.
- Speaky: Uygulamayı indirdikten sonra platformda arkadaşlar edinerek pratik yapmayı sağlayan bir uygulama. Kendi dilinize ve seviyenize göre bir partner ile eşleşerek pratik yapabiliyorsunuz. ‘’Anlıyorum ama konuşamıyorum’’ demeye son veren bir uygulama.
Her bireyin öğrenme şekli, öğrenme sürecinde kullandığı yöntemler birbirinden farklı olabiliyor. Kendi öğrenme biçiminize en uygun olan yöntemi ve uygulamayı bulabilmenizi umarım…
Ayşin