Yurt Dışı Dil Okulu Deneyimim
Sinem Özel GKL 2014 Mezunu
Yurt Dışı Dil Okulu arayışında, araştırma yapanlarınız için güzel tavsiyelerim olacak bu yazıda..
İstanbul'da bir dil okulunda yaklaşık 1 - 1,5 sene sıfırdan başlayıp Upper Intermediate'a kadar eğitim aldım. Düz lise mezunuydum. Üniversitede hazırlık okumadım, seviye sınavını geçmiştim. Yurt dışında dil eğitimi almak benim hep hayalimdi. Sonra bu hayalimi gerçekleştirmek için çeşitli danışmanlık firmalarına görüşmelere gittim. En son İstanbul Şişli'deki bir danışmanlık firmasıyla görüştüm. Bana son derece samimi, açık oldular.
Öncelikle gidebileceğim süre ekonomik durumlara bağlıydı İngiltere tercihim açısından Pound bildiğiniz üzere 2016 senesinde 4.5 kata yakın bir ücrete denk geliyordu . Gerçi Amerika'ya da gitseniz bu oranla bazı açılardan aynı gibi. 3 Ay yani 12 Haftalık bir süre belirledim. Amacım iyi bir seviyeye gelmekti. Bu amacımı başardım. Pratik yapma şansım oldu. Her şeyden önce bir yabancı dilin öğrenilmesi için gerçekten o dilin olduğu ülkede yaşamak ve yaşam tarzını, kültürünü bilmeniz gerekiyor. Yeme-içme alışkanlıklarından, çalışma şartlarına, hava durumuna kadar her şey o dili ilgilendiriyor ve o dile yansıyor. İngiltere tercihimden sonra gideceğim şehirleri araştırdım. Edinburgh'a karar verdim. Edinburgh İskoçya'ya bağlı tarihi dokusuyla ünlü Brave Heart'ın şehri başkentiydi. Edinburgh seçimimden sonra Edinburgh'adaki okulları araştırdım. Ufak bir şehir olduğu için çok fazla seçenek yoktu. En iyi bilinen ve en kaliteli eğitim veren dil okullarından birini seçtim. Dil okulu seçiminiz gerçekten önemli. Daha sonra dil okulunun bulunduğu şehir geliyor önem sırası açısından. Ben 12 haftalık süre az olduğunu düşündüğüm için Intensive yani Yoğun Eğitim Programını seçtim. Genel İngilizce seçen öğrencilere göre daha fazla ders saatim vardı. Aklıma gelmişken söyleyeyim. Gideceğiz zamanlama çok önemli, yani zamanlama aralığı özellikle. Ben ilk başta Kasım ayında gitmeyi düşünüyordum fakat onların tatil zamanları vardı uzun süren. Christmas, New Year, Box Day.. vs. Gideceğiniz ülkenin public holiday zamanlarına dikkat edin.
Yurt dışı dil okulunda öğrenci olmak gayet keyifli, kaliteli bir deneyimdi. Her milletten öğrencinin, her yaştan öğrencinin bulunduğu bir okuldaydım. Eğitmenlerin çoğunluğu İskoç ve İngiliz'di, sadece bir iki tane yerli olmayan hoca vardı onlar da gayet iyiydi. Sınıflar biraz kalabalıktı. Fakat sürekli bir sirkülasyon halindeydi. Gelen öğrencilerin çoğu kısa dönem için gelenlerdi. Örneğin 1 aylığına 2 haftalığına gelen öğrenciler vardı. Sınıftaki öğrenci sayısı sürekli değişiyordu. Öğrenci sayısının kış dönemi daha az olduğuna eminim. Genellikle öğrenci sayısı ortalama sınıflarda 10 - 15 arası değişiyordu. Bazen 6-8 kişiye de inebiliyordu. Sabah sınıfları ve öğleden sonra sınıfları vardı.Bence tercih yapma şansınız varsa kesinlikle sabah sınıfını tercih edin. Çünkü mesela benim gittiğim dönemde hava öğlen 15:00'ten sonra kararıyordu. Zaten marketler, mağazalar akşam 18:00'den sonra kapanıyor, hayat bitiyor gibi bir şeydi. O yüzden zamanınız kalmıyordu. Ben uyanamam sürekli pub'a giderim diyorsanız öğleden sonra sınıflarını seçebilirsiniz. Ayrıca okulda sonradan sabah ya da öğleden sonra sınıflarını isterseniz değiştirebiliyorsunuz. Okulun ilk günü size bir tanıtım yapılıyor. Seviye sınavına giriyorsunuz. Sınav her aşamadan olan bir sınav. Writing, Listening, Speaking tüm süreçler var. Ona göre bir puan belirleniyor, sınıflarınız belli oluyor. Türkiye'deki gibi düşünmeyin seviyeleri. Intermediate 3'e ayrılıyor: Low Intermediate, Intermediate, High Intermediate. Sonrası zaten Advanced. IELTS sınıfları ayrı oluyor, genelde Intermedite, Advanced ayrı sınıf açılıyor diye biliyorum. IELTS Hedefiniz varsa IELTS Exam Center var. Sanırım 150 ya da 200 Sterlindi sınav ücreti o zamanlar tabii. Okulda ücretsiz her hafta denemeler oluyor. Adınızı yazdırıp önceden girebiliyorsunuz. Ayrıca seviye için 5. haftada yapılan Progress Sınavına giriyorsunuz, genellikle ilk 5. hafta sonunda sınava girseniz de geçirmezler :) 10 Hafta gerekiyor bir level atlayabilmeniz için. Sürenizi hedeflediğiniz levela göre ayarlayabilirsiniz. Örneğin Intermediate'e geçmek için %75 başarı sınırı var. Intermediate'den High Intermediate'e geçmek için %85 başarı sınırı var.Yani anlayacağınız iş Türkiye'deki gibi değil, zor geçiriyorlar. Bu aslında iyi bir şey. Bizimkiler kur sata dursun:) İlk gün öğleden sonra şehir merkezi gezdiriliyor, bilgiler veriliyor. Ayrıca dil okulunun öğrencilerinin bir diğer olanağı online sistemden ders çalışabiliyor ve test çözebiliyorsunuz. Student Room'da görevli hocalardan yardım alabiliyorsunuz ders haricinde. İstediğiniz kitapları alabilirsiniz, kütüphanesi mevcut. Bilgisayar ve internet erişimi de var.
Ders Saatleri:
Sabah öğrencisi iseniz; Dersler 08:30'da başlıyor. 11:30'a kadar sürüyor. Öğle arasından sonra Intensive öğrencisi iseniz saat 13:10'da Intensive dersi var. Saat 14:30'a kadar sürüyor. Ardından isterseniz English Club dersi olan her hafta değişen konularıyla club dersine de ücretsiz her öğrenci yararlanabiliyor. English Club dersi de sabahçı iseniz 14:45'de başlıyor 15:45'de bitiyor.
Öğlen öğrencisi iseniz;Dersler sabah English Club dersi var. 10:30'da ona katılabilirsiniz. Öğle arasından sonra Intensive öğrencisi iseniz 13:10'da Intensive dersine girip saat 14:30'da ana dersinize girebilirsiniz. Akşam saat 18:00'e kadar süren bir ders bekler sizi. Ders saatlerini bilgi verdikten sonra gelelim sosyal aktivitelere. Her hafta belirlenen özel bir sosyal program var. Sosyal programı yöneten çalışanlar var. Ayrıca öğretmenler de ilgileniyor. Pazartesileri genelde yeni öğrenciler gelir. Ücretsiz olarak sosyal programcı tarafından bazı ünlü yerler gezdirilir. Bazı etkinlikler ücretlidir. Hafta sonu programlarında okulun tavsiye ettiği gezilecek yerler vardır.
Yeme-İçme: Yiyecek -İçecek konusuna gelirsek okulun belli saatlerde açık olan kantin gibi ufak yeri var. Kahve, çay, bisküvi, hazır yemek vb. şeyleri bulabilirsiniz. Örneğin çay ya da kahve 1 Pound. Öğle zamanı özellikle yakın yerlerde Mc Donalds, Subway vb. bilindik yerler var. Ekonomik olmasını isterseniz, Sainsbury's, Tesco'dan hazır yiyecekler alıp okuldaki mikrodalgada ısıtıp yiyebilirsiniz.
Ulaşım:Okulunuz ile konaklama yaptığınız yer uzaksa yürünemeyecek mesafedeyse otobüsler için aylık, haftalık akbil gibi kaldığınız süreye göre kart alabilirsiniz. 2-3 tane otobüs firması var. En çok kullanılan Lothian otobüsleri. Ridacard, aylık 54 Pound sınırsız. Gece de gece otobüslerine ücretsiz binebiliyorsunuz.İlk başta 57 Pound veriyorsunuz. Birer fotoğrafınız çekiliyor, bir form dolduruyorsunuz.
Day Ticket: 4 Pound Günlük istediğiniz kadar kullanabiliyorsunuz. Biletinizi sadece şoföre göstermeniz yeterlidir. Ayrıca uyarıyorum, otobüs bileti için şoföre mutlaka bozuk para vermeniz gerekiyor. Bozdurma imkanınız olmuyor.
Single Ticket : 1.60 Pound bu sadece tek binişlik bilet. Ayrıca taksilere gelirsek, Google'dan mesafeyi ayarlayabilir, az çok ücreti kestirebilirsiniz. Uber çok yaygın kullanılıyor. Bilginiz olsun.
Konaklama: Seçenekleriniz aile yanı, okulun yurdu, başka öğrenci yurdu ve paylaşımlı odalar. Festival zamanı yani Ağustos ayında inanılmaz pahalı oluyormuş ve çok kalabalık oluyormuş. Aile yanı için okulla görüşebilir, sizlere okula yakın yerlerde bulunan size uygun bir aileye verilebilirsiniz. Aileler genelde kahvaltı ya da akşam yemeği veriyorlar ücretsiz. Sizin yeme-içme alışkanlıklarınıza da bağlı bu. Bizim Türkler genelde yemekleri sevmiyorlar, beğenmiyorlardı. Ailenizi beğenmezseniz okulla görüşürüp değiştirebilirsiniz. Kaldığınız süreyle çok ilgili ve kendi yaşam tarzınız ile. Fiyat olarak arkadaşlarımdan çok iyi hatırlamıyorum. Ama okulun vermiş olduğu 2016 fiyat listesinden söylüyorum.
Homestay : Haftada 14 öğün yemek içeren, tek odada 170 pound haftalığı. Twin için: 140 Pound. Minimum 16 yaş kabul ediyorlar. Homestay + eğer özel bir banyo isterseniz: 220 Pound (Fakat önceden kontrol etmeniz gerekiyor müsaitliği) Okulun öğrenci yurdu okula yürüyerek 15-20 dk mesafede. Minimum 18 yaş kabul ediliyor. Genelde üniversite öğrencileri kalıyor. Bizzat okuldaki arkadaşlarımla sohbet için gittiğimde yurdu görme fırsatım oldu. Son derece güvenli bir yer. Merkeze yakın. Etrafta Türk restaurantı bile var. Yakınında market var. Ortak bir mutfağı bulunuyor genelde her flat ayrılıyor. Sanırım 4-5 kişi bir mutfağı kullanıyor. Odalar o kadar büyük değil ama bence yeterli. İçerisinde banyonuz var. Sigara içmek için ortak alan var. Sanırım haftada bir temizlikçiler geliyor. Wi-Fi var. Herkesin kapısı kilitli, girebilmek için şifreli kapılar. Türk arkadaşın dediğine göre haftalığı 260 Pound diye hatırlıyorum. Aile yanına göre çok daha rahat ve sosyalleşme, pratik yapma şansınız daha yüksek. Fakat dezavantajları da var. Gürültü, mutfaktaki kirlilik, dağınıklık, yemek kokuları vb. gibi.
Ücret: Babamın eğitim ücretine sponsor olmasıyla ve benim bir sene boyunca biriktirdiğim ilk işimdeki düşük de olsa maaşım sayesinde gidebildim ve hayallerimi gerçekleştirebildim. Kesinlikle en önemlisi bunu gerçekleştireceğinize inanmanız ve bir plan yapmanız. En zoru da benim için aileyi ikna etmek oldu. Yapabilirsiniz inanın, onlar da size güven duyacak :)
"Genel olarak Neden Edinburgh?" derseniz.
Londra'dan ve belki diğer şehirlerden daha uygun. Havası biraz kötü. Dengesiz ve yağmurlu, kapalı bir havası var. Kışı gerçekten soğuktu. Türkiye'deki gibi bir hava beklemeyin. Kışın kar çok nadir yağıyor o da çok az yani ona bile kar yağdı diyorlar :) Hava güneş açsın azıcık hemen tişörtleri giyiyorlar, çimenlere oturuyorlar :) Şehir küçük yani İstanbul'da yaşayan biri olarak :) Şehre yeni bina göremezsiniz. Belki 4-5 tane ancadır. Tarihi dokusuna hiç zarar verilmemiş. Evler çok eski binalar var. Şehir merkezi 2'ye ayrılıyor. New Town, Old Town. Adından da anlaşılacağı gibi Old Town benim en sevdiğim tarafı. Tarihi yerler var. High Street, Grass Market, Victoria Street vb. gibi. New Town tarafında ise tren istasyonu, ünlü caddesi Princess Street, Rose Street, George Street, zenginlerin mekanı Stockbridge. 3-4 tane meşhur caddeleri olduğu için çok kolaylıkla her yeri bulabilirsiniz. Geceleri belki zorlanabilirsiniz adres ararken her yer birbirine benziyor ama inanın inanılmaz güvenli, rahat bir şehir. Fazla kalabalık bir yer değil. Festival ve Yılbaşı zamanı hariç tabii.İskoç kültürünü hala yaşatmaya çalışıyorlar ve her yerde o havayı hissediyorsunuz. İskoç insanları İngilizlere göre daha samimi, kibar ve yardımsever insanlar. Türkler var ama bir Londra kadar değil. Çok az Türk var. O da Türk restaurantlarında çalışanlar genelde.
Bende okulla ilgili araştırma yaparken daha çok şehir ile ilgili bilgiler almıştım. Herhangi bir sorunuz olursa, yoruma yazabilirsiniz ya da mail adresime mail atabilirsiniz. sinemozel58@gmail.com adresine mail gönderebilirsiniz.Çekinmeyin istediğinizi sorabilirsiniz.
Harika bir deneyimdi, siz de hayallerimizi gerçekleştirin:)