Zaman Ne Kadar Değerli?*
Melike Ersoy GKL'13 Mezunu
İlk blog yazımda sizlerle, katıldığınız eğitimlerin hayatınızı nasıl şekillendirdiğini, farkında olmadan ilginiz olan alanları zamanla nasıl keşfettiğinizi ve ne kadar değerli olduğunuzu aktarmak istiyorum.
Kendi yolunu çizmek, kararlarını vermek ve aslını isterseniz bu yolda emin adımlarla ilerlemek her zaman çok kolay olmuyor. Aldığımız eğitimler, bununla beraber kendinize kattığınız öğretileriniz sizi hayata hazırlıyor. Her geçen gün sizi, farkına varmadan geleceğinize ulaştırıyor. Hayatın hangi alanında, nasıl bir yolla ilerleyeceğiniz konusunda devamlı ve farkında olmadan yönlendirmeler alıyorsunuz/uz. Bunlar içerisinde aslında kendinize dönüp bakmanız ve gerçekten ne istediğinizi, hayatınızı nasıl şekillendireceğinizi bulmanız gerekiyor. Aslında bu kararı siz tek başınıza veriyorsunuz.
Bunu yaparken çok yönlü olmaya çalışmak, ama diğer taraftan da tek bir şeyi asıl hedef olarak belirlemek gerekiyor olabilir. (Bu tamamen tartışmaya açık bir konudur.) Eğitim ve öğretim süreci boyunca ilgi alanlarımız, çocukluğumuzda tercih ettiğimiz oyunlar ya da aslında geleneksel/modern yöntemlerle yaşadığımız ortamın getirdikleri, farkında olmadan ilgilendiğimiz (hobiler denilebilir) alanlarla zamanla ilişki kurmaya başlıyor.
- Peki zamanla yaptıklarımızın ilişkisi nasıl?
Burada size kısaca zaman yönetimi konusundan bahsetmek istiyorum. İngilizce olarak ‘time management’ konularında da araştırmalar yapabilirsiniz. Zaman yönetimi, kendi önceliklerinizi (derslerdeki öncelikler, hayata {tiyatro, sinema, müzik, kitap vs} dair öncelikler, aileye arkadaşlara–sosyal medya ve internete dair öncelikler vb.) belirlemek olarak adlandırılabilir.
- Bunu nasıl işleyen bir model haline getirebiliriz/getirebilirsiniz?
Yaş grubumuza göre çevremizi yoğun bir şekilde oluşturan kişileri/grupları, belirli zaman dilimlerine bölerek, kendi yapmak istedikleriniz içerisinde haftalık ya da günlük programlar oluşturarak bunu hayata geçirebilmek mümkün. Bu programları saati saatine uymak gibi değil ama günlük, haftalık ve aylık olarak (bütçeniz, sorumluluklarınız ve zorunlu yapmanız gerekenler içerisinde) planlama yaparak sağlayabilirsiniz. Örneğin; temmuz ayı içerisinde harçlıklarımdan/maaşımdan küçük bir meblağı bu ay tiyatroya gitmek için ayıracağım ya da Youtube’ da izlediğim kendimi geliştirebileceğime inandığım bir videoyu bu hafta 1 saatimi arkadaşlarımla izleyip üzerine tartışmaya ayıracağım gibi.
Sonuç olarak kendi zamanınızı planlamak; sizin elinizde...
Hayatınızdaki öncelikler konusunda gerekli düzenlemeleri yapmak için hiç bir zaman geç değil, bunu unutmayın ve bugünden buna başlayın...
* Bugünün üniversite öğrencileri, yarının mezunları, yeni mezunlar ve geleceğin kadın liderlerine.