Master Exchange Deneyimim ÖĞRENİM+STAJ
Dila Aysu GKL Mezunu
“Aynı soruyla 3 kereden fazla karşılaştıysanız onunla alakalı bir şeyler söyleme vaktiniz gelmiştir” minvalinde bir söz okumuştum. Bugünlerde Moskova’da yurt dışı deneyimime, akademik kariyer sürecime ve Rusya’ya dair çok fazla soru ile karşılaşıyorum. Tam da kendime 2020 yılı için bir blog açıp yazmaya yeniden başlamak hedefini koyduğum günlerde GKL mail grubuna gelen blog yazmak fikrine koşarak yanıt verdim. İlgilenenler için kendi sürecimi anlattım.
Yüksek lisans yaparken Exchange programlarına katılmak çok tercih edilmeyen ve tez tamamlama sürecinde oluşabilecek aksaklıklardan ötürü de korkulan bir süreç. Açıkçası haksız korkular da sayılmaz bunlar. Ama benim gibi yüksek lisansa başlamaktaki esas amacınız yurt dışına gitmekse bütün bunlar göz ardı edilebiliyor. Mezun olduğum sene iş hayatındaki sayısız başarısız girişimim sonrasında önümde daha iyi bir seçenek olmadığını düşünerek yüksek lisansa başladım. Zira Rus Dili ve Edebiyatı mezunuydum ve öğretmenlik, akademisyenlik gibi mesleklerden ziyade özel sektörde bir kariyer hedefliyordum. Ama aldığım olumsuz cevaplar beni önümdeki en güvenli yolun akademiye yönelmek olacağına inandırdı ve yüksek lisans sürecim böyle başladı. Bu süreçte başvuru yaparken ilk baktığım şey üniversitelerin Exchange anlaşmaları oluyordu çünkü benim dilimi geliştirmek için Rusya’ya gitmeye ihtiyacım vardı ve Rusya bu anlaşmalarda pek tercih edilen bir ülke değildi. Atatürk Üniversitesinin Erasmus KA107 protokolü ile Moskova’yla anlaşması olduğunu gördüm ve Erzurum’daki serüvenim de böyle başladı. Erasmus akla Avrupa ülkelerine gitme seçeneği gibi gelse de artık KA107, KA105 gibi anlaşmalar çerçevesinde Arap ülkelerine, Amerika’ya gitmek de mümkün gitmek istediğiniz özel bir ülke varsa üniversiteleri bu seçeneklerle değerlendirebilirsiniz.
Ben başvurumu yaparken öğrenim+staj şeklinde yapmıştım ve üniversite ile iletişime geçerek staj da yapmak istediğimi belirttim onlar da kabul ettiler. ( Erasmus stajı düşünüyorsanız üniversitelerin dış ilişkiler birimleri bu anlamda fırsat olabilir, büyük ölçüde olumlu yanıt alıyorsunuz) Şu anda öğrenim sürecimin sonuna geliyorum ve hemen ardından staja başlayacağım. Öğrenim ile staj hareketliliği aynı anda gerçekleştirilebiliyor ancak bu durumda sadece öğrenimden hibelendirilebiliyorsunuz. (Ancak geçtiğimiz günlerde Ulusal Ajans’ın bununla alakalı bir değişiklik yaptığı ve iki hibenin aynı anda alınabileceğini duydum, bu bilgi netleştiğinde yazarım) Benim niyetim burada mümkün olduğunca uzun süreli kalmak olduğu için art arda şeklinde planladım.
Gelelim öğrenim için önemli detaylara. Öncelikle yurt dışında öğrenim süreci bizdeki gibi ders+tez dönemi şeklinde ayrılmıyor. Yüksek lisans süreciniz boyunca ders almaya devam ediyorsunuz. Yani Türkiye’de derslerinizi tamamlamış olmanız gittiğiniz yerde sadece tez üzerine çalışacağınız anlamına gelmiyor. Ancak şöyle bir pozitif yanı var eşleştirme esnasında bir kayıp yaşamıyorsunuz yani başarısız da olsanız karşılığında başarısız gösterileceğiniz bir ders olmadığından sorun teşkil etmiyor. Tez ise üniversiteden bağımsız sizin ve hocalarınızın aranızda gelişen bir mesele. Benim tavsiyem gitmeden önce muhakkak karşı kurumdan bir tez danışmanı isteyin. Ben bunu buraya geldikten sonra fark ettim ve istediğimde de böyle bir yönlendirme yapmadılar. Bir diğeri mevcut danışmanınız ile konuşun. Mesela benim danışmanım yurt dışında olduğum süre içerisinde uzaktan çalışma fikrine pek sıcak bakmadı ve burada da bir tez danışmanım olmadığı için tez sürecimde şu an tek başınayım diyebilirim. Uzatmadan bitirmek istiyorsanız bütün bunları netleştirip yola çıkın.
Exchange olarak burada olmak rahat ve keyifli bir süreç olsa da hikâyenin en başına dönecek olsam direk yurt dışında bir master programını seçerek işe başlardım. Bu da benden ufak bir tavsiye diyebilirsiniz.
Yeni bir yıla başladığımız bu günlerde eski yılla birazcık vedalaşmak ve yeni yıla daha planlı başlamak, belki yurt dışı planları eklemek isterseniz sizler için aşağıdaki yearcompass linkini paylaşıyorum.
Mutlu yıllar.
DİLA